Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Capitan Lucian Visinescu

 


Comunicat nr. 560


COMUNICAT


În baza unui contract-cadru semnat în anul 2001, Compania Națională Romtehnica S.A. a încheiat cu firma Elbit Systems din Israel, un contract de livrare pentru trei avioane noi și modernizarea altor cinci avioane de școală și antrenament avansat IAR-99 ȘOIM, în valoare de 43 de milioane USD. În baza angajamentului de offset, 91% din valoarea totală a contractului va reveni în economia națională. În baza aceluiași contract-cadru, Ministerul Apărării Naționale a mai achiziționat, în anul 2001, alte patru aparate de același tip.

Programul, coordonat de firma israeliană, se va derula pe o perioadă de aproximativ trei ani și jumătate și va asigura livrarea unui pachet de echipamente specifice de avionică avansată, având ca scop principal reducerea semnificativă a costurilor de antrenament ale viitorilor piloți, care vor opera avioanele de luptă din înzestrarea aviației militare române.

În cadrul acestui program, S.C. Avioane S.A. Craiova, constructorul general al avioanelor IAR-99 ȘOIM, va avea ca suport industrial parteneriatul de cooperare cu firme ale aeronauticii românești, precum S.C. Aerostar S.A.-Bacău, S.C. Turbomecanica S.A.-București și S.C. Aerofina S.A. București.

Ca element de noutate al programului, compania Elbit Systems va livra un „Sistem avansat de antrenament pentru luptă aeriană”, denumit generic ACTS, care va asigura pregătirea piloților de pe IAR 99 ȘOIM în vederea trecerii pe avioanele de tip MiG-21 Lancer sau alte avioane de generația a IV-a (F-16, Grippen, Eurofighter etc.).

Avionul IAR-99 ȘOIM este realizat de S.C Avioane S.A. – Craiova în cooperare cu Elbit Systems și a îndeplinit peste 1300 de misiuni de zbor în cadrul Forțelor Aeriene Române, fiind prezentat cu succes la Saloanele Aeronautice Internaționale de la Farnborough și Le Bourget.
Departamentul pentru Armamente