Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Mr. Daniel Anghel

 


Comunicat nr. 562


INFORMATIE DE PRESA


Căpitanul Cristian Dan, ofițerul de relații publice al Batalionului 812 Infanterie „Șoimii Carpaților”, a transmis următoarea corespondență din Irak:

Aproximativ 100 de militari din Batalionul 812 Infanterie au participat, în perioada 6 - 9 noiembrie, la operațiunea “Iron Gate” desfășurată în sudul Irakului, în provincia Dhi Qar. Misiunea a fost executată în zona de responsabilitate a batalionului românesc, sub comanda operațională a Brigăzii Italiene “Friuli”, în subordinea căreia se află și “Șoimii Carpaților”.

Acționând în cadrul unei grupări de forțe întrunite, batalionul românesc a exercitat comanda tactică asupra unei companii din cadrul Batalionului 604 al Forțelor de Securitate Irakiene, respectând Rezoluția nr. 1546 a Consiliului de Securitate al ONU și mandatul primit privind executarea misiunilor în comun cu acestea. Obiectivele acțiunii au fost: anihilarea elementelor teroriste și stoparea traficului ilegal de armament și materiale explozive, demonstrându-se astfel capacitatea de a gestiona situația în zona de operații.

Complexitatea operațiunii și faptul că trebuia asigurată prezența permanentă a peste 300 de militari au impus o planificare și conducere detaliată a acesteia, punându-se accent pe cooperarea cu forțele irakiene din subordine. În cele 96 de ore cât a durat misiunea, au fost organizate puncte de control trafic fixe și mobile pe drumurile secundare, în zonele rurale, concomitent cu desfășurarea acțiunilor de observare și control al traficului de-a lungul fluviului Eufrat.

Conform aprecierilor exprimate la terminarea misiunii de comandantului Brigăzii Aeromobile Italiene "Friuli", generalul de brigadă Enzo Stefanini, sub a cărui comandă operațională s-a desfășurat „Iron Gate", misiunea și-a atins scopul, iar “prin capturarea unei cantități importante de armament și muniție s-a dezamorsat un potențial pericol atât împotriva forțelor multinaționale cât și împotriva populației locale”.

“Iron Gate” este cea dea doua operație de mare amploare la care participă militari din Batalionul 812 Infanterie, după “Strong Hammer”, desfășurată în luna octombrie.Biroul de Presa al M.Ap.N.