Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Cpt.cdor Liliana Tanase

 


Comunicat nr. 599


COMUNICAT


În legătură cu accidentul aviatic din 26 august a.c., în care au fost implicate două aeronave MiG-21 LanceR aparținând Bazei 71 Aeriene de la Câmpia Turzii, comisia Statului Major al Forțelor Aeriene a stabilit următoarele:

Accidentul s-a produs pe timpul executării unui zbor de antrenament pentru misiuni de poliție aeriană. Aeronava MiG-21 LanceR, pilotată de căpitanul Aurelian Niță, simula o aeronavă-țintă care a “pătruns” neautorizată în spațiul aerian, în timp ce aeronavele pilotate de locotenent-comandorii Mircea Petrescu și Daniel Păcuraru simulau aeronavele interceptoare.

După îndeplinirea misiunii de interceptare a aeronavei-țintă, pe timpul executării zborului de însoțire s-a impus schimbarea dispozitivului, prin trecerea de pe o parte pe alta a aeronavei-țintă, în scopul obținerii unei mai bune vizibilități asupra acesteia.

Modificarea simultană a unor elemente ale dispozitivului de zbor, pe fondul existenței unor turbulențe în zona survolată și a poziției soarelui în raport cu direcția de zbor a formației de avioane, a provocat coliziunea în aer a două aeronave MiG-21 LanceR, piloții fiind nevoiți să se catapulteze. Cele două aeronave au fost distruse la impactul cu solul.


Statul Major al Fortelor Aeriene