Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 602


INFORMATIE DE PRESA


Căpitanul Eugen Ispas, ofițerul de relații publice al Batalionului 281 Infanterie „Vulturii Îndrăzneți”, dislocat la Kandahar, în Afganistan, a transmis următoarea corespondență:

În cursul zilei de joi, 2 decembrie a.c., o patrulă din cadrul Batalionului 281 Infanterie „Vulturii Îndrăzneți”, care executa o misiune la aproximativ șase kilometri est de orașul Kandahar, a descoperit un important depozit de armament și muniție.

Militarii comandați de locotenentul Cătălin Niga au observat, pe timpul deplasării pe itinerarul ordonat, un număr de 13 proiectile de calibrul 100 mm, care ulterior s-a constatat că erau în stare de funcționare. După anunțarea echipei americane de deminări, militarii români au securizat zona și au trecut la cercetarea amănunțită a acesteia, activitate pe timpul căreia au identificat două magazii tip container, îngropate în pământ.

Împreună cu specialiștii în deminări și distrugeri americani sosiți între timp la fața locului, militarii noștri au inventariat mijloacele de foc și muniția din cele două ascunzători. În cadrul briefingului organizat la comandamentul brigăzii americane a doua zi au fost anunțate următoarele cantități: un tun de calibrul 100 mm, trei tunuri fără recul, 91 aruncătoare de calibrul 100 mm, două aruncătoare de 82 mm, patru aruncătoare de grenade reactive, un aruncător automat de grenade, două mitraliere de 12,7 mm, nouă pistoale mitralieră, 11 lovituri de 100 mm, 15 rachete pentru A.G.-9, șase rachete și 16 proiectile de peste 100 mm, precum și 31 de focoase.

Depozitul descoperit de militarii români se află la aproximativ 500 de metri de locul unde, în urmă cu două săptămâni, un militar afgan a fost arestat pentru că fabrica dispozitive explozive improvizate pe care le vindea forțelor anticoaliție.
Cu câteva zile în urmă, militarii râmniceni descoperiseră în apropierea unei cazărmi dezafectate, pe timpul desfășurării unei misiuni de rutină în zona de responsabilitate, un alt depozit în care se aflau peste 1.000 de cutii cu muniție, 20 de bombe pentru aruncător și două proiectile de artilerie.Biroul de Presa al M.Ap.N.