Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt. Florin Popoaca

 


Comunicat nr. 606


Comunicat


Vineri, 10 decembrie a.c., ora 11.00, în Portul Militar Constanța va avea loc ceremonialul prilejuit de sosirea în țară a navei militare „Regele Ferdinand”, prima dintre cele două fregate tip 22 care au fost achiziționate în anul 2003 printr-un acord încheiat între Guvernul României și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

La festivitate au fost invitați să participe reprezentanți ai conducerii Ministerului Apărării Naționale, ai autorităților centrale și locale, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai unor organizații non-guvernamentale.

Fregata și-a primit oficial numele “Regele Ferdinand” și a intrat în înzestrarea Forțelor Navale ale României pe data de 9 septembrie a.c. în prezența Președintelui Ion Iliescu, a unor importante personalități politice și militare din România și din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în cadrul unui ceremonial militar și religios care s-a desfășurat pe dana Victory a bazei navale din Portsmouth.

Până la intrarea în serviciul Forțelor Navale Române, nava a fost supusă unui proces de regenerare și modernizare, desfășurat în paralel cu un program de pregătire a echipajului conform standardelor NATO.

Marșul spre țară a reprezentat prima misiune de lungă durată pe această navă al celor 203 marinari (16 ofițeri, 76 maiștri militari, un subofițer și 110 militari angajați pe bază de contract) aflați în subordinea comandorului Sorin Learschi, comandantul fregatei “Regele Ferdinand”.

La bordul fregatei va avea loc, de la ora 12.30, o conferință de presă urmată de vizitarea navei. Jurnaliștii care doresc să participe la activități sunt rugați să trimită solicitarea de acreditare la Comandamentul Operațional Naval până joi, 9 decembrie a.c., ora 15.30, la numărul de fax: 0241.615.711. Accesul în portul militar se va face numai pe baza legitimației eliberate de către organizatori pentru acest eveniment.

Informații suplimentare despre fregată pot fi găsite pe site-ul Forțelor Navale Române, www.fortele-navale.ro.Statul Major al Fortelor Navale