Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.cdor. Liliana Tanase

 


Comunicat nr. 608


Comunicat


În perioada 6–9 decembrie a.c., la Cercul Militar Național s-a desfășurat Conferința Șefilor Forțelor Aeriene din țările membre ale Parteneriatului pentru Pace și ale Dialogului Mediteranean, organizată de Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SHAPE), prin intermediul Comandamentului Componentei Aeriene de la Izmir, Turcia, cu sprijinul Statului Major al Forțelor Aeriene Române.

La conferință au participat comandanții forțelor aeriene din Belarus, Bulgaria, Croația, Georgia, Iordania și România, comandanți de structuri operaționale de comandă-control, specialiști din structurile Comandamentului Suprem Aliat pentru Operații, ale Statului Major Internațional al Alianței, Comandamentului Componentei Aeriene de la Izmir, precum și experți din state participante la Parteneriatul pentru Pace.

Dezbaterile din cadrul conferinței s-au referit la politica aeriană a noilor țări membre NATO, schimbul de date privind situația aeriană, sprijinul logistic și relațiile militaro-civile în sprijinul desfășurării operațiilor militare. De asemenea, au fost evidențiate aspecte referitoare la structura noilor comandamente ale Alianței și a fost analizat conceptul NRF (Forța de Răspuns a NATO). S-a discutat, totodată, despre problematica amenințărilor teroriste.

Referindu-se la importanța evenimentului, locțiitorul comandantului Comandamentului Componentei Aeriene de la Izmir, general-locotenent Carlos Victoria, a declarat: „A fost mai mult decât o simplă întâlnire, a fost o foarte bună ocazie să construim o relație prietenească, de încredere și de transparență, bazată pe înțelegere reciprocă.”Statul Major al Fortelor Aeriene