Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Liviu Flutur

 


Comunicat nr. 631


INFORMATIE DE PRESA


Locotenent-colonelul Sorin Băcilă, ofițerul de relații publice al contingentului român aflat misiune în Irak, a transmis următoarea corespondență:


În perioada 23-27 decembrie a.c., șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general-locotenent dr. Sorin Ioan, însoțit de ofițeri specialiști în domeniile informații, operații și logistică, i-a vizitat pe militarii români aflați în misiune în teatrul de operații din Irak.
Pe parcursul întrevederilor cu comandantul Diviziei Multinaționale Sud–Est, generalul maior Jonathan Peter Riley, respectiv cu comandantul Brigăzii italiene “Garibaldi”, generalul de brigadă Giovan Batista Borrini, oficialii români au fost informați asupra situației din provincia Dhi Qar și a modului cum își îndeplinesc misiunile militarii Batalionului 812 Infanterie “Șoimii Carpaților” și ai Companiei de Poliție Militară. “Nu vreau să fiu retoric, dar sunt foarte mândru de contribuția militarilor români la instaurarea unui climat de securitate și stabilitate în aria de responsabilitate”, a spus generalul Riley.
În cursul zilei de sâmbătă, 25 decembrie, delegația militară română a vizitat taberele din Al Hillah și Ad Diwaniyah, unde sunt cartiruite detașamentul de geniu și cel special, și au avut o întrevedere cu generalul-maior polonez Andrzej Ekiert, comandantul Diviziei Multinaționale Centru-Sud, în cadrul căreia acționează trupele române în această zonă. Șeful Statului Major al Forțelor Terestre s-a întâlnit apoi cu personalul celor două detașamente pentru a se informa asupra problemelor de natură profesională sau personală pe care le au militarii.
În ziua de Crăciun militarii români din campul Mittica, împreună cu oaspeții lor, au participat la slujba Nașterii Domnului, oficiată de preotul militar Ion Cărpinișan la biserica din tabăra românească. La masa festivă de Crăciun au fost invitați și reprezentanți ai partenerilor din Coaliție, care au savurat bucate tradiționale românești aduse din țară, precum caltaboș, tobă, lebăr, sarmale și cârnați, iar ca desert a fost oferit cozonac.
Fiecăre militar a primit câte un briceag inscripționat „Crăciun 2004 - Irak” și o felicitare, oferite de ministrul apărării naționale, domnul Ioan Mircea Pașcu și de șeful Statului Major General, domnul general dr. Eugen Bădălan. Un grup format din colindători trimiși de Brigada 81 Mecanizată, din Bistrița, a interpretat un scurt program de colinde și cântece populare românești.
Concomitent cu aceste manifestări sărbătoarești, detașamentele românești din Irak au continuat să execute misiunile care le revin în aria lor de responsabilitate.
Biroul de Presa al M.Ap.N.