Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 83


COMUNICAT


Dupa īndeplinirea cu succes a misiunilor din operatia „Tunetul Carpatilor”, bistritenii din Batalionul 812 Infanterie, dislocati īn Afganistan īn cadrul misiunii „Enduring Freedom”, au luat parte, alaturi de militarii americani, la operatiunea „Valiant Strike” („Lovitura Īndrazneata”), care a avut loc īn perioada 17-30 martie.

Desfasurata īn regiunea Muntilor Sami Ghar, la sud-est de Kandahar, „Lovitura Īndrazneata” a avut ca scop cautarea si eliminarea unor elemente Al-Qaeda si talibane din zona mentionata. „Soimii Carpatilor” au participat la misiune cu forte de sprijin de artilerie, care au executat sprijin de foc indirect pentru elementele de manevra, constand in iluminarea obiectivelor, trageri cu bombe explozive pentru descurajarea inamicului. Majoritatea misiunilor s-a executat pe timp de noapte si īn conditii meteorologice dificile, cu furtuni de nisip si vānt puternic.

Īn urma desfasurarii misiunii, au fost arestate 16 persoane suspecte sau cunoscute ca sustinatoare ale gruparilor teroriste care actioneaza īn aceasta zona. De asemenea, au fost descoperite si distruse cantitati īnsemnate de armament si munitie si au fost capturate rachete de 107 mm si armament greu, cu munitia aferenta.

Militarii romāni au participat, concomitent, la indeplinirea unor misiuni de tip „Village Team” (echipa satului), constand īn ajutorarea populatiei locale prin distribuirea de hrana, īmbracaminte si īncaltaminte, precum si informarea acesteia despre prezenta militara in zona a militarilor romāni si americani.Biroul de presa al MApN