Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Cpt.cdor Tiberiu Fratila

 


Comunicat nr. 85


COMUNICAT


Referitor la defluirea in zona Golfului a detasamentului de decontaminare nuclear-bacteriologica-chimica (NBC), compus din 70 de militari apartinand Companiei 383 Aparare NBC, din cadrul Brigazii 81 Mecanizate de la Bistrita, precizam ca, potrivit notificarii trimise de planificatorii coalitiei, deplasarea spre Kuweit a tehnicii si a celor 55 militari stationati la baza aeriana din Timisoara urmeaza sa se desfasoare incepand cu data de 4 aprilie a.c., cu aeronave puse la dispozitie de partea americana.

Echipa formata din cei 15 militari care s-a deplasat pe 12 martie in zona Golfului a efectuat recunoasteri si a luat masurile necesare pentru pregatirea primirii fortelor principale ale detasamentului si a tehnicii.

Detasamentul NBC este pregatit sa indeplineasca misiuni necombatante, de cercetare-observare NBC, de avertizare-alarmare a fortelor cu privire la pericolul contaminarii, precum si misiuni de decontaminare a personalului, armamentului si tehnicii militare, daca situatia va impune acest lucru.

In conformitate cu Hotararea Parlamentului Romaniei din 12 februarie a.c., tara noastra a pus la dispozitia coalitiei pentru dezarmarea Irakului, alaturi de folosirea spatiului aerian si a infrastructurii aferente, un numar de 278 de militari. In afara detasamentului NBC, ceilalti militari din pachetul de forte – plutonul de politie militara (25), echipa medicala (30), detasamentul de geniu (149) si ofiterii de stat major (4) – sunt pregatiti ca, la solicitarea coalitiei, sa se deplaseze in zona Golfului.


Biroul de presa al MApN