MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 38
COMUNICAT

Miercuri, 2 februarie a.c., cu ocazia încheierii exercițiului NATO CMX 05, șeful Statului Major General, general dr. Eugen Bădălan, s-a întâlnit, la Centrul Operațional de Conducere Militară (COCMIL), cu reprezentanții structurilor cu atribuții în domeniul gestionării crizelor, care au costituit Comitetul Național de Criză.

La activitate au participat secretari de stat, directori și directori-adjuncți din Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Administrației și Internelor, Ministerul Sănătății, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Serviciul de Telecomunicații Speciale, precum și șefi de direcții centrale din M.Ap.N. și Statul Major General, implicate în desfășurarea exercițiului.

Au fost analizate activitatea celor 91 de participanți la exercițiu, cooperarea și răspunsul oportun la situațiile create de conducerea exercițiului, fiind desprinse și primele lecții învățate în urma desfășurării CMX 05.

La încheierea întâlnirii, șeful Statului Major General a spus: “Se impune o cooperare permanentă între elementele Sistemului Național de Răspuns la Criză și, de asemenea, relaționarea acestora cu subsistemele similare ale Alianței Nord-Atlantice. O concluzie importantă este aceea că trebuie promovat un proiect comun de lege care să integreze toate instituțiile din sistemul național cu responsabilități în domeniul gestionării crizelor”.

Imagini de la activitate pot fi solicitate de redacțiile de televiziune interesate de la locotenent-colonelul Marian Dinu, tel. mobil 0724-322.088.

*
Acest tip de exercițiu de management al crizelor, organizat anual sub patronajul secretarului general al NATO, a fost condus de Secretariatul Internațional, Statul Major Militar Internațional și de cele două comandamente strategice ale NATO – Comandamentul Aliat pentru Operații și Comandamentul Aliat pentru Transformare – având ca scop menținerea și întărirea capacității Alianței de gestionare a crizelor.

În vederea participării la CMX 05, în România s-a constituit, la COCMIL, o Structură Națională de Răspuns, formată din Comitetul Național de Criză, organul de formulare a deciziilor, și Centrul Operativ Național de Criză, organul tehnic care a elaborat propuneri și a pus în aplicare deciziile politico-militare.

Cele nouă state partenere ale NATO, care au fost implicate în procesul de planificare și execuție al CMX 05 alături de țările membre ale Alianței, sunt: Armenia, Austria, Azerbadjan, Croația, Elveția, Finlanda, Irlanda, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei și Suedia. De asemenea, la exercițiu au participat, în calitate de observatori, reprezentanți ai ONU, UE și OSCE.

Scenariul ipotetic al CMX 05 a cuprins desfășurarea unei operații NATO de răspuns la criză, sub mandat ONU, în afara spațiului euro-atlantic, în scopul reducerii tensiunilor existente între două state. În scenariu a fost menționată posibilitatea apariției unui conflict convențional dar a fost luată în considerație și o dimensiune asimetrică a acestuia, care includea amenințări teroriste și folosirea armelor de distrugere în masă împotriva forțelor NATO și partenere. Pe timpul exercițiului nu au fost desfășurate trupe în teren.