MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 103
Reuniune de lucru a Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar


Sub președinția doamnei Georgeta Elisabeta Ionescu, secretar de stat și șef al Departamentului pentru relația cu Parlamentul și informare publică, a avut loc prima reuniune de lucru din acest an a Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar (CNDIU) joi, 17 aprilie, la sediul Ministerului Apărării.

În baza Regulamentului de funcționare a CNDIU și în conformitate cu Strategia națională a României de aplicare a dreptului internațional umanitar, au fost adoptate propunerile instituțiilor reprezentate în CNDIU, care erau cuprinse în Planul de activități pentru anul în curs. De asemenea, au fost supuse dezbaterii o serie de teme din domeniul Dreptului Internațional Umanitar, care urmează să fie susținute la viitoarele sesiuni CNDIU de către reprezentanții Comisiei.

La propunerea președintelui în exercițiu a CNDIU, doamna Georgeta Elisabeta Ionescu, membrii Comisiei au fost de acord ca la următoarele reuniuni să fie invitați să participe și reprezentanți ai Asociației Române de Drept Umanitar, Societății Naționale de Cruce Roșie din România, personalități din mediul academic și din viața civilă, având responsabilități sau preocupări în domeniul Dreptului Internațional Umanitar.

Următoarea reuniune CNDIU se va desfășura, în prima decadă a lunii iulie, la Ploiești.
* * *
Ministerul Apărării a preluat, pe 21 februarie 2008, președinția Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar (CNDIU), pentru un an, de la Ministerul Afacerilor Externe.
Comisia Națională de Drept Internațional Umanitar a fost înființată prin Hotărârea Guvernului nr. 420/2006, fiind formată din reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării, Ministerului Justiției, Ministerului Internelor și Reformei Administrative, Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului și ai Ministerului Sănătății Publice. Secretariatul comisiei este asigurat de Centrul de Drept Internațional Umanitar al Armatei, cu sediul la Ploiești.
Principalele atribuții ale CNDIU sunt formularea de propuneri la nivel național în vederea aplicării normelor de drept internațional umanitar, urmărirea transpunerii acestora în legislația internă și difuzarea dreptului internațional umanitar prin sistemul național de educație și cel specific instituțiilor reprezentate.