MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 146
Directorul Agenþiei Europene de Apãrare va susþine o conferinþã de presã la Colegiul Naþional de Apãrare

Alexander Weis, directorul executiv al Agenþiei Europene de Apãrare (EDA) va vizita România joi, 29 mai, având planificate întâlniri de lucru cu ministrul Apãrãrii, cu ºeful Statului Major General, ºeful Departamentului pentru Politica de Apãrare ºi Planificare ºi cu locþiitorul ºefului Departamentului pentru Armamente.

Weis va susþine o prelegere la Colegiul Naþional de Apãrare pe tema ,,Proiectele Agenþiei Europene de Apãrare în domeniul capacitãþilor militare ºi industriei de apãrare europene: Oportunitãþi ºi provocãri”.

Tot joi, la sediul Colegiului Naþional de Apãrare, de la ora 12.00, Alexander Weis, directorul executiv al Agenþiei Europene de Apãrare, Dragoº Ghercioiu, director general în cadrul Departamentului pentru Politica de Apãrare ºi Planificare, ºi Iulian Fota, directorul Colegiului Naþional de Apãrare vor susþine declaraþii de presã.

Reprezentanþii mass-media care doresc sã participe la activitate vor fi aºteptaþi, între 11.30 ºi 11.45, la sediul Universitãþii Naþionale de Apãrare, intrarea principalã (dinspre Monumentul Eroilor din al Doilea Rãzboi Mondial).

* * *

Agenþia Europeanã de Apãrare a fost creatã prin acþiunea comunã a Consiliului Uniunii Europene, la 12 iulie 2004, având misiunea de a sprijini statele membre participante în dezvoltarea capabilitãþilor militare necesare pentru operaþiuni de gestionarea crizelor derulate în cadrul politicii europene de securitate ºi apãrare.
România a devenit membrã a EDA în luna martie a anului 2007. În acest sens, România, reprezentatã oficial la nivelul Ministerului Apãrãrii, a participat la procesul decizional ºi la mecanismele de lucru ale agenþiei. În perspectivã, se are în vedere participarea la proiectele de colaborare multinaþionale în domeniul cercetãrii, tehnologiilor ºi armamentelor, în funcþie de cerinþele ºi nevoile identificate pe plan naþional ºi în conformitate cu angajamentele asumate faþã de NATO ºi EU.