Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Maior Daniel Anghel

 


Comunicat nr. 48


INFORMATIE DE PRESA


Locotenent-colonelul Sorin Băcilă, ofițerul de relații publice al contingentului român din Irak, a transmis următoarea corespondență:

Miercuri, 9 februarie a.c., în tabăra Mittica de lângă Nassiryia s-a desfășurat ceremonialul de transferare a responsabilităților asupra zonei de operații Bravo din regiunea Dhi Qar, între Batalionul 812 Infanterie “Șoimii Carpaților” și Batalionul 2 Infanterie “Călugăreni”.

La ceremonie au participat ambasadorul României la Bagdad, domnul Mihai Stuparu, șeful de stat major al Forței Multinaționale din Irak, general-maior american Joseph F. Weber, generalul de brigadă italian Antonio Satta, șeful operațiilor la același comandament, locțiitorul comandantului Comandamentului 2 Operațional Întrunit, general de brigadă Visarion Neagoe, comandantul Brigăzii italiene “Garibaldi”, general de brigadă Giovan Battista Borrini, precum și comandanți americani, olandezi, italieni și portughezi ai unităților din regiune.

Comandantul Batalionului 812 Infanterie “Șoimii Carpaților”, locotenent-colonel Dorin Blaiu, a spus că pe parcursul celor șase luni ale participării la cea de a patra fază de stabilizare și reconstrucție a Irakului “fiecare misiune a fost tratată cu maximă responsabilitate, fiind pregătită cu minuțiozitate și desfășurată cu deosebită atenție, astfel încât să se asigure îndeplinirea obiectivelor propuse în siguranță pentru militarii participanți. Acum, la final, putem privi în urmă cu satisfacția că ne-am îndeplinit misiunea încredințată, că am adus zâmbetul pe fețele irakienilor și că ne întoarcem cu toții la cei dragi de acasă”.

Maiorul Daniel Petrescu, comandantul Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni”, unitatea care a preluat misiunile “Șoimilor”, a evidențiat faptul că festivitatea se desfășoară la mai puțin de două săptămâni de la primele alegeri democratice din Irak, precum și că „noi, militarii Batalionului 2 Infanterie, am venit deciși să contribuim la îmbunătățirea climatului de securitate și stabilitate în zona de responsabilitate, la același nivel ca și bistrițenii”.

Generalul-maior american Joseph F. Weber a apreciat că “Este o zi magnifică. Ceremonia vă este dedicată vouă, soldaților! Priviți la drapelele de pe platou – ele simbolizează cel mai bine ceea ce suntem. Pot să afirm că militarii Batalionului 812 Infanterie “Șoimii Carpaților” au făcut istorie pentru acest popor. Întreg efortul, sacrificiul și munca asiduă pentru ca irakienii să ajungă la vot au constituit un pas important în instaurarea democrației în Irak. Tocmai de aceea, această ceremonie reprezintă foarte mult pentru români, italieni, americani, portughezi, într-un cuvânt pentru toți. Forțele române din cadrul Coaliției sunt extraordinare – au demonstrat profesionalism, au muncit din greu. Contribuția românească, atât aici, cât și în alte teatre de operații, este extrem de valoroasă.”

“Șoimii Carpaților” au îndeplinit, pe parcursul celor șase luni, misiuni de asigurare a libertății de mișcare în zona de responsabilitate prin monitorizarea traficului și descurajare a jafurilor pe comunicațiile rutiere importante, asigurarea protecției elementelor de infrastructură – calea ferată, conductele petroliere, liniile de înaltă tensiune și au contribuit la pregătirea unei companii din Garda Națională Irakiană. În același timp, militarii bistrițeni au menținut permanent legătura cu liderii administrației locale și cu cei tribali, cu care au analizat prioritățile oamenilor pentru ca proiectele CIMIC (cooperare civili-militari) să determine îmbunătățirea condițiilor de viață ale populației locale.

Au fost astfel finalizate nouă proiecte, cu fondurile asigurate de Forța Multinațională, în valoare totală de 819.882 de dolari SUA, constând în renovarea unei școli, realizarea unor sisteme de alimentare cu apă potabilă în șase localități, reabilitarea unor drumuri și realizarea unei săli de Internet. În momentul predării responsabilităților se află în derulare două proiecte finanțate cu bani asigurați de statul italian, în valoare de aproximativ 172.500 de dolari SUA, unul vizând construirea unei școli primare și a unui sediu pentru Consiliul Local, precum și lucrările de construire a unei alte școli, în valoare de 87.000 de dolari SUA, realizat împreună cu specialiștii CIMIC ai unei brigăzi americane.

Până la sfârșitul acestei săptămâni, toți militarii Batalionului 812 Infanterie “Șoimii Carpaților” vor reveni în țară, ultimul eșalon fiind planificat să sosească acasă duminică seara.


Biroul de Presa al M.Ap.N.