MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 185
Reuniunea Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar


Secretarul de stat Georgeta Ionescu, președinte al Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar (CNDIU), a condus lucrările Reuniunii CNDIU, care a avut loc astăzi, 3 iulie 2008, la sediul Centrului de Drept Internațional Umanitar de la Ploiești.

În cadrul lucrărilor au avut loc dezbateri cu privire la activitatea de implementare a dreptului internațional umanitar în cadrul Ministerului Apărării, la Planul de activități consolidat al CNDIU pe anul 2008, la chestionarul solicitat de Societatea Internațională de Drept Militar și Dreptul Războiului pentru Congresul XVII care se va desfășura în anul 2009, precum și alte subiecte de interes comun pentru participanții la activitate.
La ședință au participat reprezentanți ai instituțiilor cu preocupări în domeniu: Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Internelor și Reformei Administrative, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Sănătăți Publice și ai instituțiilor de învățământ superior civil.

***

Ministerul Apărării a preluat, pe 21 februarie 2008, președinția Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar (CNDIU), pentru un an, de la Ministerul Afacerilor Externe.

Comisia Națională de Drept Internațional Umanitar a fost înființată prin Hotărârea Guvernului nr. 420/2006, fiind formată din reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării, Ministerului Justiției, Ministerului Internelor și Reformei Administrative, Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului și ai Ministerului Sănătății Publice. Secretariatul comisiei este asigurat de Centrul de Drept Internațional Umanitar al Armatei, cu sediul la Ploiești. Acesta funcționează din anul 1993, când prin ordin al ministrului apărării a luat ființă ca structură subordonată direct Statului Major General.

Principalele atribuții ale CNDIU sunt formularea de propuneri la nivel național în vederea aplicării normelor de drept internațional umanitar, urmărirea transpunerii acestora în legislația internă și difuzarea dreptului internațional umanitar prin sistemul național de educație și cel specific instituțiilor reprezentate. Mai multe informații pot fi obținute și pe www.defense.ro/cdiua.