MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 196
Comitetul Director al Agenþiei Europene de Apãrare a adoptat Planul de Dezvoltare a Capacitãþilor

Agenþia Europeanã de Apãrare a adoptat primul proiect al Planului de Dezvoltare a Capacitãþilor în cadrul reuniunii Comitetului Director în formatul Directorilor pentru Capacitãþi, desfãºurate în data de 8 iulie, la Bruxelles.

Pornind de la nevoile concrete pentru protecþia ºi susþinerea forþelor militare ale României aflate în teatrele de operaþii, la nivelul Ministerului Apãrãrii s-a decis o implicare sporitã în urmãtoarele domenii identificate ca prioritare în cadrul Planului:

a) cu referire directã la protecþia forþelor din teatrele de operaþii
- Contramãsuri împotriva dispozitivelor explozive improvizate - Counter Improvised Explosive Device (CIED). Riscul reprezentat de utilizarea acestor dispozitive în teatrele de operaþii în care România participã cu forþe a determinat identificarea acestui subiect ca o prioritate în domeniul capacitãþilor militare naþionale. În acest sens, în contextul mai larg al protecþiei forþei, România s-a alãturat proiectului Agenþiei privind realizarea unui echipament de luptã pentru soldatul terestru (Combat Equipment for Dismounted Soldier) ºi este stat iniþiator al proiectului european având ca obiectiv definirea specificaþiilor privind camuflajul „Specifications for European Camuflaje”.
- Capacitãþi de protecþie ºi apãrare împotriva agenþilor chimici, biologici, radiologici ºi nucleari - CBRN. În contextul mai larg al protecþiei forþei, problemele legate de protecþia colectivã ºi individualã CBRN, precum ºi detecþia, identificarea ºi monitorizarea agenþilor CBRN reprezintã interes atât în cadrul UE, dar ºi la nivel naþional.

b) cu referire la sprijinul forþei care acþioneazã în teatrele de operaþii
- Creºterea gradului de utilizare a elicopterelor în operaþii. Problema optimizãrii capacitãþii de utilizare a elicopterelor în operaþii reprezintã o altã prioritate în domeniul dezvoltãrii capacitãþilor militare la nivel naþional. În acest sens, în prezent sunt avute în vedere modernizarea elicopterelor ºi pregãtirea piloþilor militari în condiþiile specifice teatrelor de operaþii. Recenta iniþiativã a Agenþiei Europene de Apãrare privind creºterea gradului de utilizare al elicopterelor în operaþii în domeniul instruirii ºi modernizãrii nu poate fi decât beneficã în contextul deficitelor înregistrate de Uniunea Europeanã ºi NATO în teatrele de operaþii.
- Capacitãþi facilitate de reþea - Network Enabled Capability (NEC). Contextul diversificãrii instrumentelor de gestionare a crizelor conduse de cãtre UE reclamã nevoia unei utilizãri mult mai eficiente a tehnologiei informaþiei care sã permitã o coordonare apropiatã între toþi actorii implicaþi în teatrele de operaþii (UE, NATO, componentele civile ale misiunilor, ONG). În România, la nivelul Ministerului Apãrãrii, dezvoltarea acestor capacitãþi a fost identificatã ca o prioritate, în vederea coordonãrii acþiunilor tuturor componentelor militare participante în diverse teatre de operaþii.

* * *

Dezvoltat sub coordonarea Agenþiei, cu participarea reprezentanþilor din cele 26 de state membre, inclusiv România, ºi din instituþiile Uniunii Europene, Planul de Dezvoltare a Capacitãþilor reprezintã un efort comun de succes pentru îndeplinirea unui obiectiv bine definit, acela de a oferi o imagine completã privind nevoile de capacitãþi militare ale Uniunii Europene.

Dezvoltat pe baza orientãrilor cuprinse în Viziunea pe Termen Lung (2025) privind nevoile de capacitãþi ale Uniunii Europene, Planul abordeazã cerinþele militare într-un mod coerent pe baza deficitelor identificate în contextul îndeplinirii Obiectivului Global 2010 al UE, a tendinþelor viitoare din domeniul capacitãþilor de apãrare cu orizont 2025 ºi a oportunitãþilor de cooperare bazate pe planurile de apãrare ale statelor membre.

Planul de Dezvoltare a Capacitãþilor se doreºte un instrument care sã ghideze statele membre în procesul de dezvoltare a capacitãþilor pentru apãrare, în vederea obþinerii unei balanþe echilibrate între nivelul de ambiþie ºi resursele disponibile. De asemenea, Planul reprezintã un instrument de analizã pentru identificarea ºi stabilirea prioritãþilor în investiþiile din domeniul apãrãrii, pe termen scurt, mediu ºi lung. Procesul are la bazã un mecanism flexibil, supus în permanenþã actualizãrii.

Planul de Dezvoltare a Capacitãþilor nu este supranaþional, nu înlocuieºte procesele naþionale de planificare a apãrãrii, ci vine în sprijinul acestora. De asemenea, Planul va conduce la intensificarea proceselor de cooperare dintre statele membre în realizarea diferitelor obiective ºi implicit la utilizarea mai eficientã a resurselor, preocupare constantã la nivelul Ministerului Apãrãrii. Fiecare stat membru are deplina libertate de a se decide asupra domeniului asupra cãruia îºi va concentra eforturile la nivel naþional, precum ºi asupra modului în care se va angaja la nivel european.

Implicarea României în proiectele ºi acþiunile derulate la nivelul Agenþiei, pe baza prioritãþilor identificate la nivel naþional, este în deplinã concordanþã cu acþiunile propuse prin Planul de Dezvoltare a Capacitãþilor.