Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt. Viorica Sabie

 


Comunicat nr. 226


Secretarul de stat Georgeta Ionescu, n vizit la militarii romni din Afganistan


Secretarul de stat Georgeta Ionescu a efectuat, n perioada 28 iulie - 1 august, o vizit de lucru n Afganistan, unde s-a ntlnit n Baza Lagman, din Qalat, cu militarii Batalionului 30 Vntori de Munte “Dragoslavele,” comandat de maiorul Virgil Ovidiu Pop.

Secretarul de stat a dorit s se informeze la faa locului cu privire la situaia de securitate din zona n care acioneaz contingentul romnesc, dar i cu privire la dotarea cu tehnic i echipament, condiiile de munc i de trai ale militarilor, pe care le-a apreciat ca fiind decente, dar perfectibile.

“ Sunt convins c o s v ndeplinii misiunea n condiii foarte bune i, poate cel mai important, este s v ntoarcei cu toii, sntoi, acas,” le-a spus secretarul de stat Ionescu militarilor romni de la Qalat.

Pe agenda de lucru a vizitei a fost inclus, de asemenea, o ntlnire cu generalul-maior J.G.M. Lessard, comandantul Comandamentului Regional de Sud al ISAF, n subordinea cruia acioneaz batalionul romnesc de la Qalat. n cadrul discuiilor au fost abordate aspecte ce in de prezentul i perspectiva misiunilor ISAF n aceast ar, cu accent pe cadrul general de desfurare a operaiilor de securitate, stabilitate i reconstrucie. Generalul Lessard a apreciat n mod deosebit prestaia militarilor romni care, prin misiunile dificile pe care le execut permanent, contribuie semnificativ la mbuntirea climatului de securitate n provincia Zabul.

Secretarul de stat a avut o ntlniri i cu Del Bar Jan Arman, guvernatorul provinciei Zabul, i cu generalul-maior Jamaluden Gamalalee, comandantul Brigzii 2 ANA (Armata Naional Afgan).

Guvernatorul Arman a mulumit pentru eforturile pe care le face Romnia, alturi de comunitatea internaional, pentru stabilizarea i reconstrucia Afganistanului. Guvernatorul a subliniat c prezena militarilor romni aduce beneficii directe populaiei provinciei Zabul. “Securizarea autostrzii A1, cea mai important cale de comunicaii dintre Qalat i Kandahar, a impulsionat transporturile i a dus la dezvoltarea economic a zonei, iar oamenii v sunt recunosctori pentru aceasta,” a spus guvernatorul.

La rndul su, generalul-maior Gamalalee a subliniat importana sprijinului permanent pe care militarii romni l acord forelor ANA: “Misiunile pe care contingentul romnesc le execut aici, la contact permanent cu insurgena taliban, sunt extrem de dificile i periculoase. Romnii sunt foarte buni lupttori i i-au ctigat nu doar respectul nostru, dar i pe cel al populaiei locale.”
*
* *

n prezent, 1425 de militari romni particip la misiuni n afara granielor rii, dintre care 644 n Afganistan, 501 n Irak, 208 n Balcanii de Vest i 72 n misiuni ONU sau ca ofieri de legtur n diferite comandamente.

Armata Romniei particip cu efective la operaiile din Afganistan din ianuarie 2002.

Batalionul 30 Vntori de Munte „Dragoslavele” din Cmpulung Muscel a nlocuit la Qalat Batalionul 300 Infanterie Mecanizat “Sfntul Andrei”din Galai.
Biroul de Pres al Ministerului Aprrii