Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt. Viorica Sabie

 


Comunicat nr. 226


Secretarul de stat Georgeta Ionescu, în vizită la militarii români din Afganistan


Secretarul de stat Georgeta Ionescu a efectuat, în perioada 28 iulie - 1 august, o vizită de lucru în Afganistan, unde s-a întâlnit în Baza Lagman, din Qalat, cu militarii Batalionului 30 Vânători de Munte “Dragoslavele,” comandat de maiorul Virgil Ovidiu Pop.

Secretarul de stat a dorit să se informeze la fața locului cu privire la situația de securitate din zona în care acționează contingentul românesc, dar și cu privire la dotarea cu tehnică și echipament, condițiile de muncă și de trai ale militarilor, pe care le-a apreciat ca fiind decente, dar perfectibile.

“ Sunt convinsă că o să vă îndepliniți misiunea în condiții foarte bune și, poate cel mai important, este să vă întoarceți cu toții, sănătoși, acasă,” le-a spus secretarul de stat Ionescu militarilor români de la Qalat.

Pe agenda de lucru a vizitei a fost inclusă, de asemenea, o întâlnire cu generalul-maior J.G.M. Lessard, comandantul Comandamentului Regional de Sud al ISAF, în subordinea căruia acționează batalionul românesc de la Qalat. În cadrul discuțiilor au fost abordate aspecte ce țin de prezentul și perspectiva misiunilor ISAF în această țară, cu accent pe cadrul general de desfășurare a operațiilor de securitate, stabilitate și reconstrucție. Generalul Lessard a apreciat în mod deosebit prestația militarilor români care, prin misiunile dificile pe care le execută permanent, contribuie semnificativ la îmbunătățirea climatului de securitate în provincia Zabul.

Secretarul de stat a avut o întâlniri și cu Del Bar Jan Arman, guvernatorul provinciei Zabul, și cu generalul-maior Jamaluden Gamalalee, comandantul Brigăzii 2 ANA (Armata Națională Afgană).

Guvernatorul Arman a mulțumit pentru eforturile pe care le face România, alături de comunitatea internațională, pentru stabilizarea și reconstrucția Afganistanului. Guvernatorul a subliniat că prezența militarilor români aduce beneficii directe populației provinciei Zabul. “Securizarea autostrăzii A1, cea mai importantă cale de comunicații dintre Qalat și Kandahar, a impulsionat transporturile și a dus la dezvoltarea economică a zonei, iar oamenii vă sunt recunoscători pentru aceasta,” a spus guvernatorul.

La rândul său, generalul-maior Gamalalee a subliniat importanța sprijinului permanent pe care militarii români îl acordă forțelor ANA: “Misiunile pe care contingentul românesc le execută aici, la contact permanent cu insurgența talibană, sunt extrem de dificile și periculoase. Românii sunt foarte buni luptători și și-au câștigat nu doar respectul nostru, dar și pe cel al populației locale.”
*
* *

În prezent, 1425 de militari români participă la misiuni în afara granițelor țării, dintre care 644 în Afganistan, 501 în Irak, 208 în Balcanii de Vest și 72 în misiuni ONU sau ca ofițeri de legătură în diferite comandamente.

Armata României participă cu efective la operațiile din Afganistan din ianuarie 2002.

Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” din Câmpulung Muscel a înlocuit la Qalat Batalionul 300 Infanterie Mecanizată “Sfântul Andrei”din Galați.
Biroul de Presă al Ministerului Apărării