Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt. Viorica Sabie

 


Comunicat nr. 231


Curs de acordare a primului ajutor n baza Lagman din Afganistan


Militari din Batalionul 30 Vntori de Munte dislocai n baza Lagman din Qalat (Afganistan) au participat, mpreun cu instructori americani, la un curs de acordare a primului ajutor „Combat Life Saver”, organizat n perioada 11 – 13 august la iniiativa medicului ef al batalionului, maiorul Daniel Aron.

Combat life saver este denumirea funciei militarului din cadrul subunitii care are de ndeplinit, pe lng misiunea sa de baz, i misiunea de a acorda primul ajutor n condiii de lupt. Astfel, n misiuni, va exista alturi de sanitar nc o persoan pregtit s acorde primul ajutor.

Timp de trei zile, 10 militari din forele lupttoare ale batalionului au nvat de la instructorii militari americani din personalul medical al Echipei de Reconstrucie Provincial din Qalat, cu experien n acordarea primului ajutor n condiii de lupt, principalele operaiuni care trebuie executate la acordarea primului ajutor.

La finalul cursului militarii romni au primit certificate care s le ateste pregtirea, pe viitor ei fiind n msur s aplice procedurile de oprire a unei hemoragii, s intervin n cazul plgilor mpucate, traumatisme i n diferite alte situaii care pot pune n pericol viaa.Biroul de Pres al Ministerului Aprrii