Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt. Viorica Sabie

 


Comunicat nr. 231


Curs de acordare a primului ajutor în baza Lagman din Afganistan


Militari din Batalionul 30 Vânători de Munte dislocați în baza Lagman din Qalat (Afganistan) au participat, împreună cu instructori americani, la un curs de acordare a primului ajutor „Combat Life Saver”, organizat în perioada 11 – 13 august la inițiativa medicului șef al batalionului, maiorul Daniel Aron.

Combat life saver este denumirea funcției militarului din cadrul subunității care are de îndeplinit, pe lângă misiunea sa de bază, și misiunea de a acorda primul ajutor în condiții de luptă. Astfel, în misiuni, va exista alături de sanitar încă o persoană pregătită să acorde primul ajutor.

Timp de trei zile, 10 militari din forțele luptătoare ale batalionului au învățat de la instructorii militari americani din personalul medical al Echipei de Reconstrucție Provincială din Qalat, cu experiență în acordarea primului ajutor în condiții de luptă, principalele operațiuni care trebuie executate la acordarea primului ajutor.

La finalul cursului militarii români au primit certificate care să le ateste pregătirea, pe viitor ei fiind în măsură să aplice procedurile de oprire a unei hemoragii, să intervină în cazul plăgilor împușcate, traumatisme și în diferite alte situații care pot pune în pericol viața.Biroul de Presă al Ministerului Apărării