MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 271
NAVA ªCOALÃ „MIRCEA” SE ÎNTOARCE ACASÃ


Nava ªcoalã „Mircea”, aparþinând Academiei Navale „Mircea cel Bãtrân”, revine în portul militar Constanþa joi, 18 septembrie, ora 11.00, dupã efectuarea unui marº de instrucþie de 115 zile în Marea Mediteranã, Oceanul Atlantic, Marea Nordului ºi Marea Balticã.

Început pe data de 26 mai, marºul a totalizat peste 9400 mile marine parcurse ºi a cuprins 10 escale în porturile Cagliari, Malaga, Rouen, Brest, Rotterdam, Copenhaga, Rostock, Fowey, Lisabona ºi Valletta.

La bordul navei s-au aflat 32 studenþi ºi 3 studente de la Academia Navalã ”Mircea cel Bãtrân”, 43 elevi ºi 4 eleve ai ªcolii Militare de Maiºtri Militari ”Amiral Ion Murgescu”, precum ºi 6 cadeþi din Ucraina, Croaþia, Italia, Turcia, Belgia ºi Olanda, care s-au instruit în baza programului de colaborãri internaþionale al Academiei Navale „Mircea cel Bãtrân” cu instituþiile similare de învãþãmânt superior.

În cele 42 zile de staþionare, echipajul Navei ªcoalã ”Mircea” a participat la trei festivaluri maritime - ”L’Armada de Rouen 2008”, ”La Fete du Brest” ºi ”Hanse Sail Rostock 2008”. Festivalul din oraºul Brest, înfrãþit cu municipiul Constanþa, a fost deschis de cãtre primarul localitãþii la bordul navei ”Mircea”. Cu ocazia ”Hanse Sail Rostock 2008” au fost sãrbãtoriþi 50 de ani de la lansarea la apã a ”surorii” mai mici a lui „Mircea”, nava ºcoalã a Marinei Germane, „Gorch Fock”.

Ca de fiecare datã, „Mircea” s-a bucurat de un numãr impresionant de vizitatori, jurnalul de
bord consemnând peste 20.000 de persoane.

Jurnaliºtii interesaþi sã ia parte la acest eveniment vor fi aºteptaþi joi, 18 septembrie a.c, ora 10.30, în portul militar Constanþa.
Punct de contact ºi informaþii suplimentare: Voicu Oana, tel. 0722/671.962.

***
Construitã în anii 1938 ºi 1939 la ªantierul Naval Blohm&Voss din Hamburg, Germania, Nava ªcoalã "Mircea" reprezintã simbolul tradiþiilor navale româneºti, aproape toate generaþiile de ofiþeri ºi maiºtri militari de marinã instruindu-se la bordul ei în cei 69 de ani de serviciu.
Dupã ultima reparaþie capitalã, finalizatã în anul 2002 la ªantierul Naval din Brãila, „Mircea” a efectuat în fiecare an marºuri de instrucþie, dupã cum urmeazã:
În anul 2004 "Mircea" a traversat Oceanul Atlantic pentru a doua oarã (prima traversadã a avut loc în anul 1976) ºi a concurat la competiþia nauticã "Tall Ships Challenge 2004", unde s-a clasat pe locul al doilea la una dintre etape ºi pe locul al cincilea în clasamentul general.
În anul 2005 Nava ªcoalã "Mircea" a efectuat un marº de instrucþie în Marea Mediteranã, Oceanul Atlantic ºi Marea Nordului, participând la competiþia nauticã "Tall Ships Race 2005" ºi la mai multe festivaluri maritime internaþionale ºi manifestãri jubiliare în Belgia, Franþa, Marea Britanie, Norvegia, Germania ºi Olanda.
Marºul de instrucþie din anul 2006 a fost efectuat în Marea Neagrã, Novorossisk, Sevastopol, Odessa, Varna si Samsun fiind porturile de escalã.
În anul 2007 Nava ªcoalã ”Mircea” a efectuat un marº de instrucþie în Marea Mediteranã, participând la competiþia nauticã ”Tall Ship Race Mediterranea” ºi având escale în porturile - Pireu, Alicante, Barcelona, Toulon ºi Genova