Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 87


COMUNICAT


Articolul “Modernizarea fregatelor cumparate pe bani grei ne-ar putea costa înca 116 milioane de lire sterline”, care a aparut în ziarul “România Libera” din 4 aprilie 2003, repeta anumite alegatii grave si incorectitudini care au fost publicate într-un articol al aceluiasi ziar din 6 februarie 2003.

In pofida faptului ca Ministerul Apararii Nationale a informat, la data respectiva, cotidianul “România Libera” ca au existat greseli fundamentale în articolul anterior, publicatia amintita continua sa repete aceste erori. Nu este posibil sa se faca o comparatie fortata între vânzarea HMS Sheffield catre Chile si achizitionarea de catre România a doua fregate de tip 22.

Trebuie, de asemenea, evidentiat faptul ca Chile intentioneaza sa cumpere o singura fregata, si aceasta în conditiile tehnice în care se afla atunci când a fost scoasa din uz de catre Fortele Navale ale Marii Britanii, adica fara nici un fel de program de modernizare sau echipamente noi.

România, pe de alta parte, va cumpara doua fregate cu un program substantial de modernizare si îmbunatatire care va oferi o tehnologie de ultima ora, ceea ce ne va permite atât apararea intereselor nationale maritime si cresterea prezentei noastre în Marea Neagra, cât si asigurarea, în domeniul naval, a interoperabilitatii complete cu NATO.Biroul de presa al MApN