Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Cpt. Vasile Maria, tel. 0742133569

 


Comunicat nr. 286


Prima echipă OMLT va pleca în misiune în provincia Zabul


Ceremonialul de plecare în misiune a Echipei Operaționale de Consiliere și Legătură (OMLT), în teatrul de operații din Afganistan, se va desfășura vineri, 26 septembrie, începând cu orele 11.30, în cazarma Batalionului 812 Infanterie din Bistrița (Strada Avram Iancu nr.1-3).

Echipa OMLT, formată din 14 ofițeri și subofițeri selecționați din structurile subordonate Brigăzii 81 Mecanizată din Bistrița, va avea ca principală misiune consilierea în domeniile stat major și administrație.a militarilor afgani dintr-o brigadă dislocată în Provincia Zabul.

În cadrul ceremonialului se va da citire extrasului din ordinul de misiune, va fi efectuat apelul solemn, va fi oficiată o slujbă religioasă, activitatea încheindu-se cu defilarea personalului din Batalionul 812 Infanterie.
***
Brigada 81 Mecanizată este prima mare unitate din Armata României care participă la programul NATO de sprijin a instruirii Armatei Naționale Afgane cu o echipă OMLT.

Strategia NATO pentru dezangajarea ISAF (Forța Internațională pentru Asistență de Securitate) se bazează pe constituirea și instruirea Armatei Naționale Afgane și atingerea capacității operaționale care să permită angajarea independentă în procesul de creare a unui mediu de securitate stabil în Afganistan.

Brigada 81 Mecanizată a fost înființată, la 1 martie 1995, în localitatea Dej. Încă de la început, a ocupat un rol important în cadrul organismului militar, iar la 1 martie 1997 a fost nominalizată ca parte componentă a Forței de Reacție Rapidă a Armatei României.

Începând cu anul 1996, Brigada 81 Mecanizată a participat, alături de celelalte structuri ale Armatei Române, la misiunile internaționale asumate de țara noastră.


Biroul de Presă al Ministerului Apărării