Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: mr.Cristina Iacobu, tel.0722 380 138

 


Comunicat nr. 296


Comandantul EUROCORPS viziteaz Romnia


Comandantul EUROCORPS, generalul-locotenent Pedro Pitarch, efectueaz, n perioada 6-8 octombrie, o vizit oficial n Romnia, la invitaia lociitorului efului Statului Major General, generalul-locotenent dr. Mihail Orzea.

Programul vizitei cuprinde convorbiri oficiale, vizite la Universitatea Naional de Aprare, Centrul de Instruire prin Simulare, Statul Major al Forelor Terestre i la uniti militare din garnizoana Bucureti.

Mari, 7 octombrie, ncepnd de la ora 12.00, generalul Pitarch va susine o prelegere n aula Universitii Naionale de Aprare. Jurnalitii acreditai la Ministerul Aprrii interesai s asiste la prelegere sunt rugai s-i confirme prezena la Secia informare i relaii publice din Statul Major General. Accesul n aula UNAp se va face pe la intrarea principal dinspre Piaa Eroilor pn cel mai trziu la ora 11.50.
Persoan de contact maior Cristina Iacobu, tel. 0722.380.138.


* * *
Generalul-locotenent Pedro Pitarch, comandant al Eurocorps de la 21 septembrie 2007, a absolvit coala militar spaniol de la Saragossa ca locotenent de infanterie n 1968. Primele funcii ocupate au fost ef de secie i comandant de companie; instructor la coala de subofieri a Forelor Terestre; ef cu logistica i ntreinerea la Batalionul 4 Elicoptere; ofier de stat major la Divizia Operaii a Statului Major al Aprrii, responsabil cu programarea exerciiilor militare interarme i multinaionale.

Din martie 1990 pn n 1994, a fost consilier al primului-ministru pentru probleme de aprare i securitate internaional. Ulterior, dup doi ani ca lociitor al Diviziei Operaii din Statul Major al Forelor Terestre, n iunie 1996 a fost numit comandant al Regimentului Mecanizat „La Reina”. n septembrie 1998, a fost numit consilier al ministrului aprrii pentru planificarea i realizarea profesionalizrii armatei spaniole.

Promovat general de brigad n 1999, a fost numit ef al Diviziei de strategie i cooperare militar din Statul Major al Aprrii, responsabil de relaiile i activitile internaionale cu NATO, UEO, UE i OSCE. n iulie 2002, devenit general de divizie, a fost numit ef al logisticii la SHAPE. n iulie 2004, s-a ntors la Madrid ca director general pentru politica de aprare n Ministerul Aprrii. n aprilie 2005, a fost avansat general-locotenent, iar n ianuarie 2006 a fost numit comandant al Forelor Terestre spaniole.

Pe lng diploma de stat major obinut n 1986 ca ef de promoie, pregtirea lui profesional cuprinde, printre altele, urmtoarele cursuri: pilot de elicopter (Spania), specialist n tancuri (Spania), ofier ntreinere aeronautic (SUA), pilot de ncercare (SUA), curs avansat de blindate (SUA), sprijin aerian (Spania), lupt de arme ntrunite (Marea Britanie), Colegiul de aprare de la Roma, studii militare superioare (Spania). Pregtirea sa academic include un master n relaii internaionale (Madrid).

Generalul Pedro Pitarch a participat la trei misiuni n Bosnia-Heregovina n 1995, 1998 i 1999.
De-a lungul carierei a primit numeroase medalii i decoraii spaniole i strine.
Este cstorit i are trei copii.Biroul de Pres al Ministerului Aprrii