Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: mr.Cristina Iacobuț, tel.0722 380 138

 


Comunicat nr. 296


Comandantul EUROCORPS vizitează România


Comandantul EUROCORPS, generalul-locotenent Pedro Pitarch, efectuează, în perioada 6-8 octombrie, o vizită oficială în România, la invitația locțiitorului șefului Statului Major General, generalul-locotenent dr. Mihail Orzeață.

Programul vizitei cuprinde convorbiri oficiale, vizite la Universitatea Națională de Apărare, Centrul de Instruire prin Simulare, Statul Major al Forțelor Terestre și la unități militare din garnizoana București.

Marți, 7 octombrie, începând de la ora 12.00, generalul Pitarch va susține o prelegere în aula Universității Naționale de Apărare. Jurnaliștii acreditați la Ministerul Apărării interesați să asiste la prelegere sunt rugați să-și confirme prezența la Secția informare și relații publice din Statul Major General. Accesul în aula UNAp se va face pe la intrarea principală dinspre Piața Eroilor până cel mai târziu la ora 11.50.
Persoană de contact maior Cristina Iacobuț, tel. 0722.380.138.


* * *
Generalul-locotenent Pedro Pitarch, comandant al Eurocorps de la 21 septembrie 2007, a absolvit Școala militară spaniolă de la Saragossa ca locotenent de infanterie în 1968. Primele funcții ocupate au fost șef de secție și comandant de companie; instructor la Școala de subofițeri a Forțelor Terestre; șef cu logistica și întreținerea la Batalionul 4 Elicoptere; ofițer de stat major la Divizia Operații a Statului Major al Apărării, responsabil cu programarea exercițiilor militare interarme și multinaționale.

Din martie 1990 până în 1994, a fost consilier al primului-ministru pentru probleme de apărare și securitate internațională. Ulterior, după doi ani ca locțiitor al Diviziei Operații din Statul Major al Forțelor Terestre, în iunie 1996 a fost numit comandant al Regimentului Mecanizat „La Reina”. În septembrie 1998, a fost numit consilier al ministrului apărării pentru planificarea și realizarea profesionalizării armatei spaniole.

Promovat general de brigadă în 1999, a fost numit șef al Diviziei de strategie și cooperare militară din Statul Major al Apărării, responsabil de relațiile și activitățile internaționale cu NATO, UEO, UE și OSCE. În iulie 2002, devenit general de divizie, a fost numit șef al logisticii la SHAPE. În iulie 2004, s-a întors la Madrid ca director general pentru politica de apărare în Ministerul Apărării. În aprilie 2005, a fost avansat general-locotenent, iar în ianuarie 2006 a fost numit comandant al Forțelor Terestre spaniole.

Pe lângă diploma de stat major obținută în 1986 ca șef de promoție, pregătirea lui profesională cuprinde, printre altele, următoarele cursuri: pilot de elicopter (Spania), specialist în tancuri (Spania), ofițer întreținere aeronautică (SUA), pilot de încercare (SUA), curs avansat de blindate (SUA), sprijin aerian (Spania), luptă de arme întrunite (Marea Britanie), Colegiul de apărare de la Roma, studii militare superioare (Spania). Pregătirea sa academică include un master în relații internaționale (Madrid).

Generalul Pedro Pitarch a participat la trei misiuni în Bosnia-Herțegovina în 1995, 1998 și 1999.
De-a lungul carierei a primit numeroase medalii și decorații spaniole și străine.
Este căsătorit și are trei copii.Biroul de Presă al Ministerului Apărării