Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt. Viorica Sabie

 


Comunicat nr. 297


Secretarul de stat Georgeta Ionescu, la Reuniunea SEDM


Șeful Departamentului pentru Relația cu Parlamentul și Informare Publică, secretarul de stat Georgeta Ionescu, participă în perioada 7-9 octombrie, la Reuniunea anuală a miniștrilor apărării din statele membre ale inițiativei regionale “Procesul reuniunilor miniștrilor apărării din Sud-Estul Europei”(SEDM), care are loc la Ohrid, în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.

Scopul inițiativei constă în intensificarea procesului de înțelegere și cooperare politico-militară regională, menit să contribuie la întărirea stabilității și securității în Europa de Sud-Est (SEE).

La reuniune sunt invitați să participe reprezentanți din Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Grecia, Italia, Macedonia, România, Slovenia, Turcia, Statele Unite ale Americii (SUA), Ucraina și delegația Comandamentului SEEBRIG. Ca membri observatori sunt invitați Georgia, Muntenegru, Republica Moldova și Serbia.

***
Inițiativa Procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Sud-estul Europei (SEDM) a fost lansată în martie 1996, având drept obiective promovarea cooperării regionale și a relațiilor de bună vecinătate, dezvoltarea capacităților defensive și a cooperării prin eforturi colective și facilitarea proceselor de integrare în instituțiile euro-atlantice.

Președinția Comitetului de Coordonare a Procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Sud-estul Europei și a Comitetului Politico-Militar Director, precum și comanda SEEBRIG, sunt asigurate, prin rotație, de fiecare dintre țările semnatare. Comanda SEEBRIG este deținută, din 2007, pentru doi ani, de România prin generalul de brigadă dr. Virgil Bălăceanu.

Președinția SEDM-CC și PMSC/MPFSEE (Comitetul Director Politico-Militar al Forței Multinaționale de Pace din Sud–Estul Europei) este asumată pentru o perioadă de doi ani de statele membre prin rotație (2001-2003 România, 2003-2005 Turcia, 2005-2007 Albania, 2007-2009 Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei).Biroul de Presă al Ministerului Apărării