Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: maior Renato NADOLU tel. 021/313.72.46

 


Comunicat nr. 341


10 NOIEMBRIE - ZIUA ARTILERIEI ROMNE


Srbtorirea a 165 de ani de la nfiinarea Armei Artilerie n Armata Romniei se va celebra, n perioada 7 – 10 noiembrie, printr-o serie de manifestri dup cum urmeaz:

- Vineri, 7 noiembrie, ncepnd cu ora 10.00, la Palatul Cercului Militar Naional, va avea loc un Simpozion cu tema „Artileria Romn modern – evoluie i tendine de dezvoltare”.

- Smbt, 8 noiembrie, ntre 10.00 – 18.00, la Muzeul Militar Naional, se vor organiza proiecii de filme documentare cu subiecte referitoare la Artileria romn, vizitarea spaiului amenajat cu exponate din istoricul Armei Artilerie aflate n patrimonial Muzeului Militar Naional, o expoziie cu obiecte aparinnd unor personaliti militare din cadrul armei i un stand de carte cu literatur de specialitate.

- Luni, 10 noiembrie, la ora 12.00, se vor depune coroane de flori la Monumentul Eroilor Artileriti din Parcul Eroilor iar ntre orele 13.00-15.30, la sediul Statului Major al Forelor Terestre, se vor prezenta elemente ale sistemului LAROM, se va organiza o expoziie de carte i fotografii i se va lansa cartea „165 de ani de existen a Artileriei Romne Moderne”.

***

n fiecare an, la 10 noiembrie, Forele Terestre Romne srbtoresc Arma Artilerie, una dintre cele mai puternice arme, destinat sprijinului cu foc al operaiilor forelor lupttoare, constituind mijlocul principal de lovire cu foc a obiectivelor terestre i de la suprafaa apei.

10 noiembrie 1843 constituie o datã memorabilã n istoria artileriei romne ce marcheazã nceputul procesului devenirii artileriei moderne n ara noastrã. Prin Porunca Domneascã nr. 198, s-a legiferat nfiinarea primei baterii de artilerie a rii Romneti i ncadrarea acesteia cu ofierii, subofierii i militarii necesari. Primul comandant al primei baterii de artilerie a fost cpitanul Pavel Lenz.

n toate garnizoanele din ar unde sunt dislocate uniti i mari uniti de artilerie se va desfura un program de activiti de omagiere a jertfelor naintailor, de evocare a tradiiilor de lupt i de prezentare a etapei actuale parcurse de Artileria Romn n cadrul procesului de transformare.Biroul de Pres al Ministerului Aprrii