MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 69
Securitatea în Balcani, prioritate pentru România și Ungaria

Miniștrii român și ungar ai apărării, Teodor Atanasiu și Ferenc Juhász, au declarat la Budapesta, în seara zilei de marți, 22 februarie, că este nevoie de o abordare mai pragmatică a colaborării militare bilaterale. În context, cei doi miniștri au apreciat că Batalionul mixt româno-ungar de menținere a păcii s-a comportat bine pe timpul exercițiilor comune, ceea ce ar impune să-i fie încredințată o misiune în viitorul apropiat.

În ceea ce privește procesul de restructurare a ministerului apărării, Juhász a spus că și în țara sa acesta se află în plină desfășurare, iar Armata Ungariei este deja bazată pe voluntariat, ultimul soldat care a fost încorporat încheindu-și stagiul militar pe 3 decembrie 2004.

Atanasiu s-a arătat interesat de sprijinul pe care Ungaria l-ar putea oferi României pentru aderarea țării noastre la structurile de securitate și apărare europene. În acest sens, Juhász și-a exprimat disponibilitatea de a împărtăși experiența de până acum a participării armatei ungare la constituirea și activitatea unor grupuri de luptă pentru diverse misiuni internaționale.

O altă temă a discuțiilor de la Budapesta a fost implicarea celor două armate în îndeplinirea unor misiuni în Irak și Afganistan. Dacă în Ungaria există o limită maximă de 1000 de militari care pot fi trimiși în misiuni externe, România este prezentă în teatre de operații cu peste 1500 de militari. Atanasiu a spus că România și-a exprimat disponibilitatea - iar membrii coaliției au fost de acord - să pună la dispoziție încă 100 de militari, care vor fi dislocați în curând pentru asigurarea securității misiunii ONU din Irak. Ministrul român al apărării a adăugat că țara noastră a ajutat armata irakiană printr-o donație de armament și muniție, la fel cum și Ungaria a oferit tancuri. Atanasiu a adăugat că în vara anului 2005 un număr de 27 de ofițeri irakieni vor fi instruiți în România.

Ministrul Juhász a menționat că pentru Ungaria securitatea în Balcanii de Vest reprezintă o prioritate, urmând ca, în acest sens, să suplimenteze participarea la misiuni în zonă. Atanasiu a spus că și pentru România această regiune este foarte importantă, armata noastră participând, la rândul său, la toate misiunile Uniunii Europene din zonă.

Generalul maior Corneliu Dobrițoiu, șeful Direcției Cooperare Militară Internațională, și omologul său ungar, colonel ing. Gyenes Istvan, au semnat Acordul de colaborare între Ministerul Apărării Naționale din România și Ministerul Apărării Patriei din Ungaria pe anul 2005.

Atanasiu a spus că vizita în Ungaria reprezintă prima sa acțiune de cooperare internațională bilaterală, în calitate de ministru. Juhász a subliniat că și el, când a devenit ministru, a făcut prima vizită peste hotare în România.

În cursul zilei de marți, ministrul român al apărării s-a mai întâlnit cu András Bársonyi, secretar de stat în Ministerul de Externe, iar miercuri, 23 februarie, Atanasiu va avea o întrevedere cu György Keleti, președintele Comisiei de Apărare a Parlamentului ungar.