Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Cpt. Marian Mocanu, tel. 0721 474 810

 


Comunicat nr. 14


SHIRBRIG LA FINAL DE MISIUNErile membre ale SHIRBRIG (Brigada Multinaional n Ateptare, cu Capacitate de Lupt Ridicat, pentru Operaiuni ONU) au decis s nceteze toate activitile operaionale la data de 30 iunie 2009 i s nchid iniiativa.

Fiecare ar membr a SHIRBRIG, printre care i Romnia, va demara un proces treptat de nchidere, potrivit condiiilor prevzute n Memorandumurile de nelegere dintre semnatari, pe timpul cruia leciile nvate i experiena SHIRBRIG vor fi puse la dispoziia statelor membre i organizaiilor implicate n operaii de meninere a pcii.

Din cauza schimbrii mediului de securitate pentru operaiunile de meninere a pcii, evoluiei cerinelor ONU, precum i datorit angajamentelor rilor membre pentru a participa la operaiile de meninere a pcii, statele membre au concluzionat c alte organizaii ofer un grad de vizibilitate mai bun pentru a continua sprijinul acordat ONU.

* * *

Brigada Multinaional n Ateptare, cu Capacitate de Lupt Ridicat, pentru Operaiuni ONU – SHIRBRIG, a fost creat de naiuni prin decizie comun, n anul 1996. Scopul principal al SHIRBRIG a fost acela de a spori abilitatea ONU s desfoare fore n timp scurt. De la nfiinare, iniiativa s-a dovedit viabil prin sprijinul acordat ONU n procesul de planificare iniial a misiunilor desfurate pe continentul african (UNMEE, UNMIL, UNAMIS, UNMIS, Coasta de Filde, AMISOM i MINURCAT).


Biroul de Pres al Ministerului Aprrii Naionale