Comunicat de presă



Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Cpt. Marian Mocanu, tel. 0721 474 810

 


Comunicat nr. 14


SHIRBRIG LA FINAL DE MISIUNE



Țările membre ale SHIRBRIG (Brigada Multinațională în Așteptare, cu Capacitate de Luptă Ridicată, pentru Operațiuni ONU) au decis să înceteze toate activitățile operaționale la data de 30 iunie 2009 și să închidă inițiativa.

Fiecare țară membră a SHIRBRIG, printre care și România, va demara un proces treptat de închidere, potrivit condițiilor prevăzute în Memorandumurile de Înțelegere dintre semnatari, pe timpul căruia lecțiile învățate și experiența SHIRBRIG vor fi puse la dispoziția statelor membre și organizațiilor implicate în operații de menținere a păcii.

Din cauza schimbării mediului de securitate pentru operațiunile de menținere a păcii, evoluției cerințelor ONU, precum și datorită angajamentelor țărilor membre pentru a participa la operațiile de menținere a păcii, statele membre au concluzionat că alte organizații oferă un grad de vizibilitate mai bun pentru a continua sprijinul acordat ONU.

* * *

Brigada Multinațională în Așteptare, cu Capacitate de Luptă Ridicată, pentru Operațiuni ONU – SHIRBRIG, a fost creată de națiuni prin decizie comună, în anul 1996. Scopul principal al SHIRBRIG a fost acela de a spori abilitatea ONU să desfășoare forțe în timp scurt. De la înființare, inițiativa s-a dovedit viabilă prin sprijinul acordat ONU în procesul de planificare inițială a misiunilor desfășurate pe continentul african (UNMEE, UNMIL, UNAMIS, UNMIS, Coasta de Fildeș, AMISOM și MINURCAT).






Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naționale