Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: : Cpt. Constantin Bălan/0722 380 145

 


Comunicat nr. 15


150 de ani de la Unirea Principatelor Române


Ziua Unirii Principatelor Române va fi marcată, în București și în marile orașe ale țării, prin ceremonialuri militare și religioase, simpozioane și expoziții, depuneri de coroane și jerbe de flori. Activitățile se vor încheia, în mod tradițional, cu Hora Unirii.

• București

Joi, 22 ianuarie, la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” va fi vernisată, de la ora 13.00, expoziția „România pe drumul modernității. 150 de ani de la Unirea Principatelor sub Cuza-Vodă”. Vor fi prezentate obiecte personale care au aparținut familiei Cuza, desene, stampe, documente, arme, decorații și uniforme care reflectă contextul istoric și social al Unirii Principatelor Române.

Sâmbătă, 24 ianuarie, la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Dealul Mitropoliei va fi organizată, începând cu ora 10.00, o ceremonie de depunere de coroane de flori.

• Focșani

La Muzeul Unirii se va desfășura, de la ora 11.00, seminarul cu tema „150 de ani de la Unirea Principatelor Române”, iar la Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia”, de la ora 16.00, va fi lansată o colecție filatelică, interpreți reprezentând cele trei provincii istorice vor susține un moment folcloric și va fi citit „Decretul de unificare a Armatei de către Cuza”. În încheiere, militarii Brigăzii 8 Artilerie Mixtă „Alexandru Ioan Cuza” vor prezenta, în piața teatrului, un spectacol cu torțe intitulat „Realizarea Unificării Armatei Moldovei și Munteniei.”

• Iași

În Piața Unirii va avea loc, de la ora 10.00, un ceremonial militar și religios de depunere de coroane de flori la Monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, iar un ceremonial similar se va desfășura, la ora 12.00, la Mormântul domnitorului de la Biserica Trei Ierarhi. Începând cu ora 17.30 va avea loc o retragere cu torțe a militarilor Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri” pe itinerarul Piața Unirii - Bulevardul Ștefan Cel Mare și Sfânt - Piața Palatului Culturii.Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naționale