MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 40
Ministrul Stãniºoarã reafirmã la Cracovia angajamentul României pentru operaþiunile din Afganistan ºi sprijinul pentru preocupãrile legate de agenda transformãrii NATO

Reuniunea ministerialã de la Cracovia, care a avut loc cu cinci sãptãmâni înaintea Summit-ului aniversar de la Strasbourg/Kehl, a avut drept obiectiv analiza a douã domenii majore relevante pentru viitorul summit: agenda operaþionalã ºi agenda transformãrii NATO.

În ceea ce priveºte agenda operaþionalã, axatã în principal pe misiunea ISAF din Afganistan, au fost formulate urmãtoarele obiective: creºterea contribuþiei cu forþe, cu accent pe asigurarea securitãþii alegerilor care se vor desfãºura în acest an în Afganistan; nevoia unei transpuneri mai accelerate a deciziilor Summit-ului de la Bucureºti, cu privire la „abordarea cuprinzãtoare”, în special în domeniul cooperãrii civili-militari ºi între instituþiile internaþionale implicate – NATO, ONU, UE; creºterea resurselor alocate în vederea antrenãrii ºi echipãrii Armatei Naþionale Afgane; nevoia creºterii contribuþiei statelor aliate pentru pregãtirea poliþiei naþionale afgane.

Ministrul apãrãrii naþionale, Mihai Stãniºoarã, a evidenþiat consecvenþa cu care România îºi îndeplineºte obligaþiile asumate în cadrul Alianþei. Anul acesta, prin suplimentarea cu 135 de militari, numãrul total al contribuþiei þãrii noastre la ISAF este de 900 de militari.

Reuniunea ministerialã informalã de la Cracovia a inclus ºi o sesiune cu participarea miniºtrilor apãrãrii din þãri non-NATO contributoare la ISAF.

Referitor la agenda transformãrii NATO, intervenþia ministrului Stãniºoarã a evidenþiat importanþa operaþionalizãrii Forþei de Reacþie Rapidã NATO (NATO Response Force), cu accesul la finanþare din fonduri comune la utilizarea acestei structuri.

În legãturã cu reforma structurilor de conducere NATO, Mihai Stãniºoarã a subliniat necesitatea menþinerii principiului consensului la toate nivelurile de decizie, precum ºi promovarea principiului rotaþiei pentru ocuparea funcþiilor de conducere din cadrul Alianþei. În continuare, ministrul român a susþinut dezvoltarea opþiunilor tehnice relevante pentru scutul antirachetã NATO, în conformitate cu deciziile Summit-ului de la Bucureºti.

În cadrul sesiunilor dedicate Comisiei NATO-Ucraina ºi Comisiei NATO-Georgia, ministrul Stãniºoarã a reafirmat sprijinul României pentru aspiraþiile celor douã þãri de aderare la NATO ºi pentru reformele promovate în acest scop.