Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt. Viorica Sabie

 


Comunicat nr. 60


TRANSFER DE AUTORITATE ÎN KOSOVO


În baza Camp Villaggio, Kosovo a avut loc, la finalul săptămânii trecute, transferul de autoritate la nivelul detașamentelor ROFND XVII și ROFND XVIII, eveniment la care au participat și reprezentanți ai națiunilor prezente cu forțe în cadrul Brigăzii Multinaționale Vest.

Generalul de brigadă Giovanni Armentani, comandantul Brigăzii Multinaționale Vest, a mulțumit, în cuvântul său, detașamentului ROFND XVII pentru activitatea depusă, și a apreciat calitățile pe care pușcașii marini români le-au demonstrat pe perioada misiunii, a urat militarilor drum bun spre casă, iar militarilor detașamentului ROFND XVIII mult succes în misiune.

De asemenea, a avut loc medalierea militarilor români care s-au remarcat pe perioada misiunii, și a unor militari italieni care au sprijinit în mod deosebit eforturile detașamentului nostru.

Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea militarilor participanți.
Detașamentul ROFND XVII, compus din militari ai Batalionului 307 Infanterie Marină, condus de maiorul Remus Melinte, își încheie mandatul în cadrul KFOR. Detașamentul a desfășurat misiuni în sprijinul păcii în cadrul Task Force Aquila în subordinea Brigăzii Multinaționale Vest. Pe parcursul a șase luni petrecute în Kosovo, pușcașii marini au desfășurat peste 3.000 de misiuni de patrulare, observare, control trafic, logistice și de acordare asistență medicală pentru localnici. De asemenea, au fost parcurși cu tehnica din dotare peste 50.000 de kilometri.

Detașamentul ROFND XVIII este compus din militari ai Batalionului 60 Parașutiști Băneasa – Otopeni și este condus de maiorul Ionuț Gheorghe. În cadrul ceremonialului transferului de autoritate detașamentul a intrat sub comanda colonelului Benedetto Speranza – comandantul Task Force Aquila.

Pe perioada mandatului de șase luni militarii vor desfășura misiuni în sprijinul păcii. Detașamentul va fi dotat, pentru prima dată în acest teatru de operații, cu vehicule multirol URO – VAMTAC.Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naționale