MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 146
"Observatorul militar", la numărul 1000

"Observatorul militar", săptămânalul editat de Ministerul Apărării Naționale, a tipărit miercuri, 6 mai a.c., numărul 1000 al seriei sale noi, începută în 1990.

Hebdomadarul - care a cunoscut de-a lungul timpului diverse denumiri ("Glasul armatei", "Apărarea patriei", "Armata României") și diferite intervale de apariție - are o istorie impresionantă, care se întinde pe durata unui secol și jumătate, continuând tradiția publicației întemeiate de colonelul Ion Voinescu și locotenentul Grigore Lipoianu, la 23 iulie 1859. În Prospectul inaugural al "Observatorului militar", cei doi ofițeri scriau: "Simțind trebuința unui ziar științific militar, am luat această grea sarcină asupra-ne, crezând de datorie a dezvolta camarazilor noștri de arme cunoștințele cele întinse ale artei militare, care s-a dezvoltat așa de mult în celelalte staturi ale Europei... Scopul nostru va fi de a ne sili a ne face trebuincioși tuturor ofițerilor în genere, cadeților din școala militară și chiar unterofițerilor, dându-le prin acest ziar cele mai principale obiecte ale artei militare la care se exersează în toate zilele".

Jurnaliștii publicației centrale a Ministerului Apărării Naționale, civili și militari, au slujit, prin condeiul lor, prin abnegația, curajul și talentul cu care au reflectat eforturile militarilor români în toate împrejurările în care datoria le-a impus dăruire de sine și sacrificiu, interesul major al armatei române care s-a confundat întotdeauna cu interesul național. Ei au conferit publicației, prin responsabilitatea cu care și-au înțeles menirea și prin rostul aparte pe care l-au atribuit cuvântului scris sau rostit, individualitate și prestigiu.

Astăzi, "Observatorul militar" apare săptămânal, în 24 de pagini, integral color. Publicația reflectă schimbările majore pe care instituția militară le cunoaște în procesul adaptării la standardele Alianței Nord-Atlantice, susține efortul de modernizare a forțelor armate ale României și prezintă contribuția acestora la misiunile internaționale, promovând un dialog necesar și autentic între armată și societatea civilă.