Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Florin Jipa

 


Comunicat nr. 180


Manifestări dedicate Zilei Eroilor


Ministerul Apărării Naționale va celebra Ziua Eroilor, joi 28 mai, prin ceremonii militare și religioase dedicate memoriei celor care s-au jertfit pentru apărarea patriei.

Activitățile comemorative vor fi organizate în toate garnizoanele din țară, în colaborare cu autoritățile administrației publice locale, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, Asociația Națională a Veteranilor de Război și cu reprezentanți ai cultelor religioase.

Militarii aflați în teatrele de operații vor participa la ceremonii de cinstire a celor care s-au jertfit pentru apărarea patriei și a intereselor României.

Manifestările vor începe miercuri, 27 mai, începând cu ora 11.00, cu simpozionul "Veșnică cinstire eroilor neamului românesc" organizat de Muzeul Militar Național "Regele Ferdinand I" în sala de spectacole a Palatului Cercului Militar Național.

Cu acest prilej vor fi susținute comunicări de specialitate, va fi organizat un program cultural susținut de Serviciul Muzicilor Militare și corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Nifon Mitropolitul" și se va lansa lucrarea de memorialistică "Prizonier în lagărele sovietice" a maiorului (rez.) Sandu V. Cernat.

În București sunt organizate ceremonii militare de depuneri de coroane de flori joi, 28 mai, începând cu ora 10.00, la Cimitirul Israelit "Filantropia" (B-dul Ion Mihalache) și începând cu ora 12.00, la Mormântul Ostașului Necunoscut (din Parcul Carol), Monumentul Eroilor Patriei (din fața Universității Naționale de Apărare "Carol I"), Cimitirul Eroilor Revoluției (Calea Șerban Vodă), Cimitirul Eroilor din Primul și al Doilea Război Mondial (din Cimitirul Militar Ghencea).

Piloții militari din Forțele Aeriene Române vor aduce un omagiu eroilor neamului printr-un zbor de survol, în timpul ceremoniei desfășurate la Mormântul Ostașului Necunoscut, cu trei elicoptere IAR 330 SOCAT (de la Baza 90 Transport Aerian Otopeni) și trei aeronave MiG 21 Lancer (de la Baza 86 Aeriană Fetești).

Ziua Eroilor a fost proclamată sărbătoare națională a poporului român prin Legea nr. 379 din 2003, iar manifestările dedicate acestui eveniment sunt organizate, conform tradiției creștine, în Ziua Înălțării Domnului.


Biroul de presă