MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 188
Manifestãri dedicate împlinirii a 150 de ani de la înfiinþarea Armei Geniu

Statul Major al Forþelor Terestre organizeazã vineri, 29 mai a.c., în Bucureºti, o serie de manifestãri dedicate împlinirii a 150 de ani de la înfiinþarea armei geniu.

Activitãþile debuteazã, la ora 11.00, cu o ceremonie militarã ºi religioasã la Monumentul Eroilor Armei Geniu din Piaþa Leu, continuând, în intervalul orar 12.30 - 14.00, la sediul Statului Major al Forþelor Terestre (Str. Drumul Taberei 9 - 11), cu o expoziþie de carte. Vor fi lansate, de asemenea, volumele "Arma geniu din Armata României - 150 ani de jertfe ºi glorie", "Omagiu pentru aceia care sfideazã moartea" ºi "O viaþã pentru o idee - dezrobirea pontonierilor", având ca autori ofiþeri de geniu în activitate ºi în rezervã, ºi vor fi înmânate medalii, plachete ºi diplome jubiliare.

În garnizoanele în care sunt dislocate unitãþi militare de geniu sau amplasate monumente ale geniºtilor vor fi organizate, ceremonii militare de depuneri de coroane la monumentele geniºtilor, lansãri de carte, reabilitarea monumentelor ridicate în memoria geniºtilor de pe Transfãgãrãºan la "Poarta geniºtilor" ºi "Poarta Întâlnirii".

Jurnaliºtii interesaþi sã participe la evenimentele organizate în Bucureºti sunt aºteptaþi vineri, 29 mai, la ora 10.45, la Monumentul Eroilor Armei Geniu din Piaþa Leu.
* * *
Arma Geniu a luat fiinþã în Armata României prin crearea, la 31 mai 1859, la Iaºi, a primei unitãþi române de geniu comandatã de cãpitanul Panait Donici. De la înfiinþare ºi pânã în prezent, istoria armei s-a confundat cu istoria armatei române, geniºtii contribuind semnificativ la efortul militar al þãrii în toate momentele importante ale istoriei militare ale poporului român.

Creatã pentru a rãspunde atât nevoilor militare, cât ºi unor nevoi economice ºi sociale, arma Geniu ºi-a împlinit destinul prin importante jertfe de sânge pe câmpurile de luptã ale rãzboaielor ce au marcat istoria secolului trecut, dar ºi dovedindu-ºi vocaþia constructivã ºi umanitarã în perioadele de pace prin participarea la pregãtirea teritoriului naþional pentru apãrare, la reconstrucþia þãrii dupã rãzboaie, la construirea unor obiective sociale ºi economice, sau intervenind în sprijinul populaþiei afectate de diferite dezastre sau calamitãþi naturale: cutremure, inundaþii, alunecãri de teren etc.

Dupã 1990, arma geniu s-a înscris organic în amplul proces de reformã a armatei, de reorganizare ºi modernizare a structurilor sale.

Participarea cu succes, începând cu martie 1996, la forþa de implementare ºi ulterior de stabilizare a pãcii în Bosnia Herþegovina ºi din 2003, în Irak, reprezintã o realitate de necontestat a profesionalismului ºi nivelului de interoperabilitate a geniºtilor români.