MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 205
Mihai Stãniºoarã, la Reuniunile formale ale miniºtrilor apãrãrii din statele membre NATO de la Bruxelles

Ministrul Mihai Stãniºoarã este prezent, în zilele de 11 ºi 12 iunie a.c., la Bruxelles, la Reuniunile formale ale miniºtrilor apãrãrii din þãrile NATO, în formatele Consiliului Nord Atlantic, Comitetului pentru Planificarea Apãrãrii, Grupului de Planificare Nuclearã ºi Consiliului Parteneriatului Euroatlantic.

Delegaþia condusã de ministrul român al apãrãrii participã la aceste activitãþi în continuarea întâlnirilor începute miercuri, 10 iunie, în Olanda cu miniºtrii apãrãrii ºi reprezentanþii acestora din statele contributoare la Comandamentul Regional de Sud al ISAF.

Discuþiile formale de la Bruxelles din aceastã lunã urmãresc evaluarea progreselor înregistrate de la Summit-ul aniversar al NATO de la Strasbourg-Kehl în domeniul transformãrii capabilitãþilor militare ale statelor membre ºi ale Alianþei ºi al operaþiilor NATO în curs de desfãºurare.

Operaþia ISAF din Afganistan va fi abordatã atât în cadrul reuniunii formale a Consiliului Nord- Atlantic, principalul for decizional în cadrul Alianþei, precum ºi pe timpul întâlnirii miniºtrilor aliaþi cu omologii lor din statele contributoare la ISAF, care nu sunt membre NATO, la care participã ºi ministrul afgan al apãrãrii. Dezbaterile asupra aspectelor operaþionale vor fi, de asemenea, focalizate pe misiunile NATO din Kosovo ºi pe contribuþia Alianþei la contracararea pirateriei maritime.

Subiectele dedicate transformãrii capabilitãþilor militare includ dezbateri privind Forþa de Rãspuns a NATO (NRF) ºi Programul NATO de supraveghere terestrã (AGS).

Sesiunea formalã dedicatã transformãrii va fi urmatã de o ceremonie la care vor participa ºi reprezentanþii statelor partenere contributoare cu trupe, prilejuitã de inaugurarea monumentului dedicat memoriei tuturor celor cãzuþi la datorie în operaþiile NATO.

Reuniunea Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic (EAPC) se va concentra asupra modalitãþilor prin care Alianþa, bazându-se pe experienþa sa operaþionalã, poate ajuta partenerii sã-ºi dezvolte capabilitãþile naþionale ºi sã creascã interoperabilitatea cu forþele aliate, precum ºi asupra contribuþiei partenerilor la operaþiile NATO.

x x x
Reuniunile formale ale miniºtrilor apãrãrii din þãrile membre NATO au loc o datã pe an ºi permit adoptarea, la nivel ministerial, a deciziilor necesare atât pentru operaþiile în desfãºurare, cât ºi pentru transformarea capabilitãþilor militare ale Alianþei Nord-Atlantice.