MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 210
AGENDA REUNIUNII MINIªTRILOR APÃRÃRII DIN ÞÃRILE NATO - Intervenþiile ministrului Mihai Stãniºoarã în cadrul lucrãrilor reuniunii

Ministrul apãrãrii naþionale, Mihai Stãniºoarã, a participat la Bruxelles, în zilele de 11 ºi 12 iunie, la prima întâlnire formalã a miniºtrilor apãrãrii din þãrile NATO dupã Summit-ul aniversar de la Strasbourg/Kehl.

Seria de întâlniri a debutat cu o sesiune dedicatã misiunilor NATO din Afganistan, Kosovo ºi contribuþiei Alianþei la contracarea pirateriei maritime.

Miniºtrii au analizat stadiul implementãrii Planului Strategic Cuprinzãtor Politico-Militar ºi au discutat despre sprijinirea alegerilor democratice care vor avea loc în Afganistan. Au fost abordate, de asemenea, aspecte privind implementarea Misiunii NATO de Instruire în Afganistan - o iniþiativã, lansatã la Summitul de la Strasbourg/Kehl, care sã sporeascã sprijinul internaþional pentru instruirea Armatei ºi Poliþiei Naþionale Afgane.

Un alt subiect abordat pe timpul acestei întâlniri a fost cel al combaterii traficului cu narcotice în Afganistan. Miniºtrii au remarcat progresul substanþial fãcut în contracarea industriei narcoticelor, o importantã sursã de finanþare a operaþiilor insurgenþilor din aceastã þarã.

Ministrul apãrãrii naþionale, Mihai Stãniºoarã, a evidenþiat consecvenþa cu care România îºi îndeplineºte obligaþiile asumate în cadrul Alianþei. În prezent România contribuie în Afganistan, la ISAF ºi Enduring Freedom cu 962 de militari. Din luna iulie, prin operaþionalizarea completã a Batalionului de Manevrã ºi prin introducerea a încã unei echipe OMLT, numãrul total al contribuþiei þãrii noastre în Afganistan se va ridica la peste 1.000 de militari.

Luând în considerare faptul cã situaþia de securitate în Kosovo s-a îmbunãtãþit constant ºi semnificativ, miniºtrii apãrãrii din NATO ºi-au dat acordul asupra reducerii treptate a prezenþei trupelor KFOR în zonã. Miniºtrii au convenit ca tranziþia de la actuala configuraþie a KFOR cãtre o “prezenþã de descurajare” sã se facã gradual ºi în etape. S-a afirmat cu claritate cã ritmul reducerilor efectivelor KFOR va fi decis de cãtre Consiliul Nord-Atlantic, cu luarea în considerare a mediului politic ºi în funcþie de evoluþiile concrete, în continuare, ale situaþiei de securitate din zonã. De asemenea, s-a subliniat cã diminuarea prezenþei militare a Alianþei reprezintã un proces normal, consecinþã a succesului operaþiei militare KFOR, însã aceastã strategie nu va fi aplicatã automat.

În noua configuraþie, KFOR va fi o structurã flexibilã, adaptatã permanent la situaþia concretã din zonã ºi va continua sã acþioneze în Kosovo pentru menþinerea unui climat de securitate ºi stabilitate, pe baza mandatului conferit prin Rezoluþia 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, atâta timp cât va fi necesar sau pânã la o altã decizie a Consiliului de Securitate.

Referitor la acest subiect, ministrul Stãniºoarã a evidenþiat importanþa unei abordãri prudente a procesului de reconfigurare a KFOR, pe baza evaluãrii permanente a condiþiilor concrete. Domnia sa a insistat asupra menþinerii neutralitãþii Alianþei faþã de problema statutului Kosovo ºi asupra raportãrii la Rezoluþia 1244 a C.S. al O.N.U.

Miniºtrii apãrãrii au analizat, de asemenea, posibilitatea implicãrii pe termen lung a Alianþei în efortul de combatere a pirateriei în largul coastelor somaleze, în contextul în care operaþia curentã în zonã, Allied Protector, se va încheia la 28 iunie a.c.

În formatul Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic (EAPC), miniºtrii au dezbãtut modalitãþile de dezvoltare a capabilitãþilor þãrilor partenere ºi de creºtere a interoperabilitãþii. Este prima reuniune EAPC la acest nivel, în care miniºtrii din statele NATO ºi partenere s-au întâlnit la Cartierul General al NATO, dupã doi ani.

În cadrul reuniunii Comitetului de Planificare a Apãrãrii (CPA) a fost salutatã prezenþa pentru prima datã ca membri cu drepturi depline la aceastã reuniune a miniºtrilor apãrãrii din Albania ºi Croaþia, state recent admise în Alianþã, precum ºi a ministrului francez, Hervé Morin, aflat pentru prima datã la reuniunea CPA dupã decizia Franþei de revenire în structurile militare ale Alianþei. Discuþiile s-au concentrat asupra mecanismelor de planificare a apãrãrii, fiind analizate implicaþiile crizei financiare în stabilirea prioritãþilor în acest domeniu.

A doua zi a ministerialei a fost rezervatã Reuniunii Consiliului Nord-Atlantic, dedicatã transformãrii apãrãrii, cu accent pe capabilitãþile necesare pentru a rãspunde provocãrilor actuale ºi viitoare la adresa securitãþii, precum ºi aspectelor consacrate reformei Cartierului General al NATO, temã în cadrul cãreia ministrul român al apãrãrii a evidenþiat susþinerea României pentru asigurarea rotaþiei ºi a reprezentãrii echitabile în funcþiile de conducere a Alianþei.

Cu aceeaºi ocazie, ministrul Mihai Stãniºoarã a semnat Memorandumul de participare a României la Programul "Allied Ground Surveillance" (AGS), care asigurã supravegherea teritorialã ºi protecþia trupelor aliate.

Dupã festivitatea de dezvelire a monumentului dedicat celor cãzuþi la datorie în operaþiile NATO, miniºtrii apãrãrii din þãrile NATO s-au întâlnit cu omologii lor din þãrile partenere, contributoare la ISAF, cu participarea ministrului afgan al apãrãrii, Abdul Rahim Wardak, ºi a reprezentanþilor organizaþiilor internaþionale prezente în Afganistan.