MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 227
România ºi SUA, copreºedinþi ai Grupului NATO în domeniul neproliferãrii

România va asigura, împreunã cu Statele Unite ale Americii, în perioada 01 iulie 2009 - 30 iunie 2010, copreºedinþia Grupului NATO în Domeniul Neproliferãrii - "NATO Senior Defence Group on Proliferation-DGP".

Prin acest demers, þara noastrã îºi asumã, în premierã, responsabilitatea asigurãrii copreºedinþiei unui grup de lucru la nivel NATO.

"NATO Senior Defence Group on Proliferation-DGP" reprezintã autoritatea politico-militarã a NATO care asigurã coordonarea activitãþilor specifice neproliferãrii, având rolul de a consilia Consiliul Nord Atlantic în domeniul dezvoltãrii capabilitãþilor colective de apãrare împotriva riscurilor, ameninþãrilor ºi provocãrilor de naturã chimicã, biologicã, radiologicã ºi nuclearã - CBRN, combaterii proliferãrii armelor de distrugere în masã ºi a mijloacelor de întrebuinþare a acestora.

Nivelul de reprezentare al României este asigurat de Ministerul Apãrãrii Naþionale prin Departamentul pentru Politica de Apãrare ºi Planificare.

x x x

Rolul DGP în cadrul NATO a devenit tot mai important, în special dupã Summit-ul de la Praga, din anul 2002, ca urmare a accentuãrii riscurilor ºi ameninþãrilor asimetrice CBRN, dar mai ales datoritã faptului cã problematica protecþiei CBRN a trupelor, populaþiei ºi teritoriului reprezintã una dintre prioritãþile strategice ale Alianþei.

În perioada 2006-2009, activitatea DGP s-a caracterizat prin dinamism ºi deschidere, dovadã fiind setul de concepte lansate în aceastã perioadã, care pornesc atât de la ideea identificãrii mãsurilor necesare implementãrii sarcinilor rezultate în urma summit-urilor NATO la Praga - 2002, Riga - 2006, Bucureºti - 2008, Strasbourg/Kehl - 2009, cât ºi de la necesitatea coordonãrii ºi cooperãrii cu celelalte structuri NATO cu responsabilitãþi în domeniu ºi cu structurile celorlalte organizaþii internaþionale relevante (UE) sau cu partenerii.

Coordonarea lucrãrilor DGP este asiguratã de instituþia copreºedinþiei, asiguratã în comun de SUA (copreºedinte permanent) ºi unul dintre Aliaþii europeni (prin rotaþie).

Lucrãrile la nivelul DGP se desfãºoarã pe douã paliere, respectiv în cadrul Sesiunilor Plenare ("DGP Plenary Session") ce includ reprezentanþii naþionali la nivel de general de douã stele sau directori politici, precum ºi în cadrul Comitetului Director ("DGP Steering Committee") ce includ reprezentanþi naþionali (nivel ºef direcþie) ºi experþi pe domenii.

Rolul Comitetului Director este acela de a armoniza poziþiile naþionale, de a identifica ºi dezvolta concepte ºi mãsuri de urmat în vederea îndeplinirii obiectivelor ºi sarcinilor comune aferente domeniului neproliferare ºi pe linia apãrãrii CBRN.

Deciziile se adoptã prin consens la nivelul Sesiunilor Plenare.