Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Cpt. Alin PREDA, tel.:0743621647

 


Comunicat nr. 259


Militari americani decorați post-mortem la Statul Major al Forțelor Terestre


În cadrul unei ceremonii desfășurate joi, 23 iulie, la sediul Statului Major al Forțelor Terestre (SMFT), generalul maior dr. Dan Ghica-Radu, șeful SMFT, a decorat post-mortem doi militari americani care și-au pierdut viața în Afganistan.

Șeful Statului Major al Forțelor Terestre a conferit Emblema de Onoare a Forțelor Terestre Române căpitanului Mark Andess Garner și Emblema de Merit "În Slujba Păcii" clasa a III-a maistrului militar Tony Randolph, pentru "curajul și spiritul de sacrificiu dovedite în lupta împotriva terorismului, alături de camarazii din Forțele Terestre Române, în teatrul de operații Afganistan".

"Oferim aceste distincții celor doi militari în semn de respect și recunoaștere a sacrificiului făcut în numele libertății. Militarii români și americani din Forțele Terestre cooperează și vor coopera în condiții deosebite, se antrenează și luptă împreună așa că este normal să cinstească memoria eroilor împreună," a declarat șeful SMFT, generalul-maior dr. Dan Ghica-Radu.

Distincțiile au fost înmânate generalului de brigadă Martin Bellini, reprezentantul Comandamentului Forțelor Terestre Americane din Europa (USAREUR) și colonelului Vicent Clark, pentru a fi transmise familiilor celor decedați.

"Vă mulțumesc că ne-ați dat ocazia să ne amintim de sacrificiul celor doi militari. Sacrificiul națiunilor noastre în Afganistan a creat o legătură adevărată între țările noastre pe care o vedem cu ocazia acestei ceremonii. Să sperăm că sacrificiul militarilor noștri nu este în zadar pentru că datoria noastră este să facem lumea mai bună," a spus doamna Jeri GUTHRIE-CORN, însărcinatul cu afaceri ad-interim al Statelor Unite la București.

La ceremonie au mai fost prezenți atașatul militar al S.U.A. la București, colonelul Bruce A. West, comandantul Batalionului 1 american, colonelul Rafael A. Paredes jr., consilierul comandantului Joint Task Force East pentru subofițeri CSM Austin Shane, generali și ofițeri din conducerea Statului Major al Forțelor Terestre și din unitățile subordonate.
* * *

Cei doi militari americani și-au pierdut viața pe data de 6 iulie, în timp ce se deplasau într-un vehicul de tip Humvee cu un convoi al specialiștilor geniști din Marina Militară Americană, într-o misiune în sud-estul Afganistanului, când vehiculul a lovit un dispozitiv exploziv improvizat care i-a ucis pe căpitanul Mark Andess Garner si pe maistrul militar Tony Randolph. Ceilalți ocupanți ai vehiculului au fost răniți.
Capitanul Mark Andess Garner Mark a fost comandantul Companiei B, din Batalionul 1, Regimentul 4 Infanterie dislocate in Hohenfels, Germania. Misiunea unității sale in Afganistan este să sprijine Forța Internaționala de Securitate si Asistență a NATO, ca parte a Task Force Zabul sub controlul operațional al Armatei Române.


Biroul de presă