Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt. cdor. Ion BURGHIȘAN, tel: 0741.102.701

 


Comunicat nr. 268


CORVETA "CONTRAAMIRAL HORIA MACELLARIU" PARTICIPĂ LA BLACKSEAFOR


Corveta "Contraamiral Horia Macellariu" va pleca, marți, 4 august, la ora 18.00, din portul militar Mangalia pentru a participa, în perioada 4 - 27 august, la activarea Grupului de Cooperare Navală BLACKSEAFOR.

Alături de nava românească, la această activare mai participă fregata TCG BARBAROS (Turcia), GSG SOKHUMI (Georgia), nava de comandament SLAVUTICH (Ucraina), nava de debarcare a desantului RFS TSEZAR KUNIKOV (Federația Rusă) și corveta SMELI (Bulgaria).

Activitățile Grupului Naval BLACKSEAFOR vor consta în exerciții navale de luptă contra minelor, căutare și salvare pe mare, asistență umanitară și protecția mediului.

De asemenea, programul activării cuprinde vizite în porturile Varna (Bulgaria), Sevastopol (Ucraina), Novorosiisk (Federația Rusă), în scopul întăririi încrederii și bunei înțelegeri între statele participante. Pe timpul staționării în porturile menționate se vor desfășura activități demonstrative, întâlniri cu oficialități militare și civile, conferințe de presă, activități sociale și vizite la bordul navelor.

Corveta "Contraamiral Horia Macellariu" este comandată de căpitan-comandorul Liviu Motoc și are la bord pentru această misiune un echipaj alcătuit din 94 militari.

Jurnaliștii interesați să participe la ceremonialul de plecare, vor fi așteptați la intrarea în portul militar Mangalia începând cu ora 17.40.

***

Gruparea BLACKSEAFOR este concepută ca o forță care acționează "la chemare" și este activată de două ori pe an pentru a desfășura exerciții navale. Comanda Grupării este asigurată, în conformitate cu protocolul de înființare, succesiv de cele șase state riverane Mării Negre care participă cu forțe: Bulgaria, Georgia, România, Federația Rusă, Ucraina și Turcia. Informații suplimentare referitoare la Grupul de Cooperare Navală în Marea Neagră BLACKSEAFOR pot fi obținute vizitând pagina de internet www.blackseafor.org


Biroul de presă