Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Cpt.cdor. Mugurel Pascu tel: 0744.359.518

 


Comunicat nr. 278


Schimbarea comenzii Grupului de Cooperare Navală din Marea Neagră BLACKSEAFOR


Șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Dorin Dănilă, participă duminică, 9 august, la ceremonialul de predare-primire a comenzii Grupului de Cooperare Navală din Marea Neagră - BLACKSEAFOR, organizat la Varna, Bulgaria.

În cadrul acestei activități Ucraina va preda comanda Blackseafor Bulgariei care, conform protocolului de înființare al acestei inițiative regionale, va îndeplini responsabilitățile de conducere timp de un an.

La ceremonial au fost invitați să participe șefii forțelor navale din țările riverane Mării Negre. De asemenea, vor fi prezente și echipajele navelor participante la activarea Blackseafor, august 2009.
Forțele Navale Române sunt reprezentate de corveta "Contraamiral Horia Macellariu". Nava este condusă de căpitan-comandorul Liviu Motoc și are la bord pentru această misiune un echipaj alcătuit din 94 militari.

Gruparea BLACKSEAFOR este concepută ca o forță care acționează "la chemare" și este activată de două ori pe an pentru a desfășura exerciții navale. Comanda Grupării este asigurată, pe durata unui an, în conformitate cu protocolul de înființare, succesiv de cele șase state riverane Mării Negre care paricipă cu forțe: Bulgaria, Georgia, România, Federația Rusă, Ucraina și Turcia.

Informații suplimentare referitoare la Grupul de Cooperare Navală în Marea Neagră, BLACKSEAFOR, pot fi obținute vizitând pagina de internet www.blackseafor.org


Biroul de presă