Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Cpt. Viorica Sabie, tel. 0722.380.145

 


Comunicat nr. 290


ZIUA MEDICINEI MILITARE


Secretarul de stat Dan Tătaru a participat, vineri, 21 august, la Ziua Medicinei Militare, la sărbătorirea a 147 de ani de la înființarea Corpului ofițerilor sanitari ai Armatei. Cu acest prilej, au fost depune coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor Sanitari (Piața Eroilor) și la Monumentul fondatorului medicinei militare, dr.Carol Davila (din incinta Spitalului Clinic de Urgență Militar Central "Carol Davila").

La evenimentul desfășurat în incinta spitalului militar, secretarul de stat i-a felicitat pe toți medicii și personalul sanitar care activează în structurile militare și în mod special celor care au participat cu dăruire la misiunile din Irak. "Prin misiunile îndeplinite impecabil de Armata României, inclusiv de medicii militari și de tot personalul sanitar, țara noastră demonstrează încă o dată că este un partener serios, credibil și predictibil în comunitatea internațională", a declarat secretarul de stat, Dan Tătaru.

x x x
La data de 21 august 1862, printr-un Înalt decret domnesc, au fost înființate Corpul ofițerilor sanitari ai armatei și Direcția Generală a Serviciului Sanitar Român. S-a constituit astfel organismul specializat pentru asigurarea păstrării sănătății efectivelor armatei române.

Încă de la începuturile ei, medicina militară a beneficiat de profesionalismul și calitățile generalului de divizie medic dr. Carol Davila, care la acea vreme era inspector general al serviciului sanitar al armatei, director al Școlii de Medicină (întemeietorul învățământului medico-militar și medical superior din țara noastră), inspector al adminstrației centrale sanitare și efor al spitalelor.

Elaborarea "Instrucțiunilor pentru funcționarea ambulanțelor" și a "Deciziei relative la serviciul ambulanțelor în armată", precum și promulgarea, prin Înaltul Decret nr. 1125/15.04.1882, a "Legii pentru organizarea Serviciului Sanitar al Armatei" a creat cadrul normativ de funcționare a serviciului sanitar militar, condus de o direcție specializată existentă în cadrul Ministerului de Război.

Medicii militari de toate specialitățile au devenit, în timp, personalități recunoscute de lumea medicală pe plan intern și internațional.


Biroul de presă