Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Nicoleta Cocoș, tel.: 0744.376.167

 


Comunicat nr. 303


CORVETA "CONTRAAMIRAL HORIA MACELLARIU" SE ÎNTOARCE DE LA ACTIVAREA BLACKSEAFOR


Corveta "Contraamiral Horia Macellariu", care a participat în această lună la activarea Grupului de Cooperare Navală în Marea Neagră - BLACKSEAFOR, va sosi din misiune joi, 27 august, ora 9.00, în Portul militar Mangalia.

Alături de nava românească, la această activitate au mai participat fregata TCG BARBAROS (Turcia), GSG SOKHUMI (Georgia), nava de comandament SLAVUTICH (Ucraina), nava de debarcare a desantului RFS TSEZAR KUNIKOV (Federația Rusă) și corveta SMELI (Bulgaria).

Pe timpul misiunii, corveta românească a executat, în raioane din Marea Neagră, exerciții privind lupta contra minelor, căutare și salvare pe mare, asistență umanitară și protecția mediului.

De asemenea, programul activării a mai cuprins vizite în porturile Varna (Bulgaria), Sevastopol (Ucraina), Novorosiisk (Federația Rusă), în scopul întăririi încrederii și creșterii cooperării între statele participante. Pe timpul staționării în porturile menționate s-au desfășurat exerciții demonstrative specifice, întâlniri cu oficialități militare și civile, conferințe de presă, activități sociale și vizite la bordul navelor.

Corveta "Contraamiral Horia Macellariu" este comandată de căpitan-comandorul Liviu Motoc și are la bord pentru această misiune un echipaj alcătuit din 94 militari.

Jurnaliștii interesați să participe la ceremonialul de sosire, vor fi așteptați la intrarea în Portul militar Mangalia începând cu ora 08.45.


Gruparea BLACKSEAFOR este concepută ca o forță care acționează "la chemare" și este activată de două ori pe an pentru a desfășura exerciții navale. Comanda Grupării este asigurată, în conformitate cu protocolul de înființare, succesiv de cele șase state riverane Mării Negre care participă cu forțe: Bulgaria, Georgia, România, Federația Rusă, Ucraina și Turcia.
Informații suplimentare referitoare la Grupul de Cooperare Navală în Marea Neagră, BLACKSEAFOR, pot fi obținute vizitând pagina de internet www.blackseafor.org


Biroul de presă