MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 311
REUNIUNEA ªEFILOR FORÞELOR AERIENE DIN EUROPA ÎN ROMÂNIA

Statul Major al Forþelor Aeriene organizeazã, în perioada 7-10 septembrie, la Braºov, Conferinþa ªefilor Forþelor Aeriene din Europa, reuniunea oficialã - EURAC 2009.

Lucrãrile reuniunii au fost deschise de ºeful Statului Major al Forþelor Aeriene, general-maior dr. Ion-Aurel Stanciu, preºedintele din acest an al conferinþei. Cu acest prilej a fost prezentat mesajul transmis de ministrul apãrãrii naþionale, Mihai Stãniºoarã, participanþilor la reuniune.

În cadrul lucrãrilor sunt abordate subiecte referitoare la rolul pe care Forþele Aeriene îl pot juca în conflictele curente ºi viitoare, ca rãspuns la noile provocãri, riscuri ºi ameninþãri, rolul capabilitãþilor destinate culegerii de informaþii ºi supravegherii aeriene, evoluþii viitoare în domeniul Forþelor Aeriene ºi procesul de integrare cu alte categorii de forþe, iniþiative ºi proiecte comune la nivel european.

* * *

EURAC reprezintã un forum de discuþii al ºefilor de Forþe Aeriene al cãrui scop este de a întãri cooperarea ºi înþelegerea între Forþele Aeriene din Europa ºi de a creºte, astfel, eficienþa acþiunilor acestora. EURAC îºi propune sã încurajeze solidaritatea prin dezvoltarea colaborãrii ºi relaþiilor de prietenie între þãrile participante, garantând în acelaºi timp cooperarea de nivel înalt în domeniul aviaþiei militare. Discuþiile purtate pe timpul reuniunilor urmãresc cu preponderenþã aspectele cheie actuale ºi probleme de interes reciproc.
Prima conferinþã a avut loc, în 1993, la iniþiativa a 17 ºefi de Forþe Aeriene, iar în prezent EURAC reuneºte 21 de membri.

Pentru a deveni membru EURAC trebuie ca þara respectivã sã îndeplineascã douã condiþii:
- sã fie membrã a Consiliului Europei;
- sã dispunã de o forþã sau componentã aerianã.
Admiterea unui nou stat se decide, prin consens, de cãtre toþi membrii.

Conferinþa ªefilor Forþelor Aeriene din Europa se reuneºte, de regulã, de douã ori pe an, într-o reuniune informalã - care s-a desfãºurat în Franþa, în luna iunie a.c., cu prilejul Salonului Aeronautic de la "Le Bourget" - ºi o reuniune oficialã. Reuniunea oficialã are loc ºi este organizatã de þara care deþine preºedinþia EURAC, în anul 2009, României revenindu-i aceastã onoare.
Din compunerea EURAC fac parte din 1993: Belgia, Danemarca, Franþa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Turcia, Marea Britanie; din 1995: Austria, Suedia; din1996: Finlanda, Elveþia; din 2002: Cehia, Ungaria, Polonia; din 2006 ºi România.