Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Cpt. Viorica Sabie

 


Comunicat nr. 318


90 DE ANI ÎN SLUJBA CULTULUI EROILOR


Oficiul Național pentru Cultul Eroilor organizează sâmbătă, 12 septembrie a.c., între orele 17 și 19, în București, la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, cu sprijinul Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul", un ceremonial de comemorare în scopul nobil al readucerii în memoria colectivă a jertfei celor peste 900.000 români căzuți în războaie (1877 - 1945), din care 132.000 peste hotarele țării.

Manifestarea este prilejuită de împlinirea a 90 de ani de la înființarea, prin Înalt Decret Regal, a Societății "Mormintele eroilor căzuți în război", instituție ale cărei tradiții și obiective sunt astăzi continuate de ONCE.

***
Societatea "Mormintele eroilor căzuți în război" avea ca obiective principale descoperirea locurilor unde existau morminte ale ostașilor români căzuți în luptele din Primul Război Mondial și realizarea unor mausolee și cimitire pentru eroii neamului.

În 1927, prin Legea asupra regimului juridic al mormintelor de război, instituția și-a schimbat denumirea în Societatea "Cultul Eroilor", pentru ca, în 1940, aceasta să se transforme în Așezământul Național "Regina Maria" pentru Cultul Eroilor, instituție a statului.

Instituția, înființată în 1919, a realizat, până în anul 1948, un număr de 118 cimitire definitive, 84 cripte, 11 mausolee, 503 troițe, a identificat și amenajat 529.713 morminte, din care 72.870 în străinătate.

În 1948, regimul comunist a desființat Așezământul, iar Mormântul Ostașului Necunoscut a fost strămutat, în 1959, din Parcul Carol I la Mărășești.

Comemorarea eroilor și-a pierdut importanța și semnificația de până atunci, stabilindu-se ca Zi a Eroilor ziua de 9 mai.

În 1991, Mormântul Ostașului Necunoscut a fost readus în capitală.

Prin apariția legii 379/2003 și înființarea, în anul 2004, a Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, s-a creat cadrul juridic necesar reluării și continuării tradiției în acest domeniu, întreruptă vreme de peste jumătate de veac.

Printre proiectele cele mai importante ale Oficiului, în cei cinci ani de activitate, sunt cele realizate în țară (Cimitirul Internațional de Onoare "Mircea cel Bătrân" de la Mircea Vod㠖Constanța), în Armenia (Erevan), Bulgaria (Sofia), Franța (Kotzingue și Blaesheim), Germania ( Haltingen și Zwickau), R. Moldova (Țiganca, Micleușeni, Neculăieuca și Feștelița), Federația Rusă (Liublino, Kameșkovo, Krasnogorsk, Talițî și Oranki), Slovenia (Branik), Ucraina (Cernăuți și Kurgan), Ungaria (Budapesta și Prügy).


Biroul de presă