Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Col. Nicolae Anghelescu, tel.: 0788566093

 


Comunicat nr. 333


Ceremonie militară și religioasă la aniversarea Transfăgărășanului


La Bâlea Lac (DN7C - la cota 2030 metri) a avut loc duminică, 20 septembrie, o ceremonie militară și religioasă dedicată împlinirii a 35 de ani de la inaugurarea Transfăgărășanului.

La activitate au participat secretarul de stat Dan Tătaru, locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Ion Pâlșoiu, foști militari din Regimentul 52 Geniu "Alba-Iulia", care au realizat sectorul nordic, și din Regimentul 1 Geniu "Alexandru Ioan Cuza", care au realizat sectorul sudic, foști specialiști civili în construcții, reprezentanți ai Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, ai Asociației Naționale a Veteranilor de Război, ai autorităților publice local și numeroși turiști aflați în zonă.

Au fost evocate momente importante din perioada celor cinci ani de eforturi depuse la construcția drumului, precum și buna colaborare dintre Armata României și proiectanții și constructorii civili care au înfruntat stânca pentru a realiza un drum unic, cu multiple funcționalități - cale de comunicație, drum turistic prin cele mai frumoase locuri din România și drum de importanță strategică.

În cadrul ceremonie de astăzi, 31 de cadre militare participante la construcția Transfăgărășanului au primit Emblema de Onoare a Armatei României pentru modul exemplar în care și-au îndeplinit misiunea.

În mesajul conducerii Ministerului Apărării Naționale, secretarul de stat Dan Tătaru a precizat: ,,Trebuie să remarcăm efortul geniștilor români care, împreună cu constructorii civili, în numai cinci ani, au reușit să construiască un drum prin stâncă, preconizat a se construi în 20 de ani. Veteranii prezenți astăzi aici, precum și cei care acum nu mai sunt printre noi, sunt mândria Armatei României de ieri, de azi și din totdeauna. Privind acum acest drum, ne putem imagina perioada dintre 1970 și 1974, când de la soldat la comandant, împreună cu inginerii proiectanți, au găsit cele mai ingenioase soluții tehnice. Perioada celor cinci ani este o pagină de istorie scrisă cu multă trudă și sudoare de militarii geniști. Tot ei sunt cei care au construit Canalul Dunăre - Marea Neagră, actualul Palat al Parlamentului, metroul bucureștean și multe alte construcții importante. Acest șantier al Transfăgărășanului a fost marea aplicație a geniștilor români, care au dat peste ani măsura satisfacției în atâtea încercări ale țării. Să salutăm această reușită și să-i cinstim așa cum se cuvine".


Biroul de presă