MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 333
Ceremonie militarã ºi religioasã la aniversarea Transfãgãrãºanului

La Bâlea Lac (DN7C - la cota 2030 metri) a avut loc duminicã, 20 septembrie, o ceremonie militarã ºi religioasã dedicatã împlinirii a 35 de ani de la inaugurarea Transfãgãrãºanului.

La activitate au participat secretarul de stat Dan Tãtaru, locþiitorul ºefului Statului Major al Forþelor Terestre, general-maior Ion Pâlºoiu, foºti militari din Regimentul 52 Geniu "Alba-Iulia", care au realizat sectorul nordic, ºi din Regimentul 1 Geniu "Alexandru Ioan Cuza", care au realizat sectorul sudic, foºti specialiºti civili în construcþii, reprezentanþi ai Asociaþiei Naþionale a Cadrelor Militare în Rezervã ºi în Retragere, ai Asociaþiei Naþionale a Veteranilor de Rãzboi, ai autoritãþilor publice local ºi numeroºi turiºti aflaþi în zonã.

Au fost evocate momente importante din perioada celor cinci ani de eforturi depuse la construcþia drumului, precum ºi buna colaborare dintre Armata României ºi proiectanþii ºi constructorii civili care au înfruntat stânca pentru a realiza un drum unic, cu multiple funcþionalitãþi - cale de comunicaþie, drum turistic prin cele mai frumoase locuri din România ºi drum de importanþã strategicã.

În cadrul ceremonie de astãzi, 31 de cadre militare participante la construcþia Transfãgãrãºanului au primit Emblema de Onoare a Armatei României pentru modul exemplar în care ºi-au îndeplinit misiunea.

În mesajul conducerii Ministerului Apãrãrii Naþionale, secretarul de stat Dan Tãtaru a precizat: ,,Trebuie sã remarcãm efortul geniºtilor români care, împreunã cu constructorii civili, în numai cinci ani, au reuºit sã construiascã un drum prin stâncã, preconizat a se construi în 20 de ani. Veteranii prezenþi astãzi aici, precum ºi cei care acum nu mai sunt printre noi, sunt mândria Armatei României de ieri, de azi ºi din totdeauna. Privind acum acest drum, ne putem imagina perioada dintre 1970 ºi 1974, când de la soldat la comandant, împreunã cu inginerii proiectanþi, au gãsit cele mai ingenioase soluþii tehnice. Perioada celor cinci ani este o paginã de istorie scrisã cu multã trudã ºi sudoare de militarii geniºti. Tot ei sunt cei care au construit Canalul Dunãre - Marea Neagrã, actualul Palat al Parlamentului, metroul bucureºtean ºi multe alte construcþii importante. Acest ºantier al Transfãgãrãºanului a fost marea aplicaþie a geniºtilor români, care au dat peste ani mãsura satisfacþiei în atâtea încercãri ale þãrii. Sã salutãm aceastã reuºitã ºi sã-i cinstim aºa cum se cuvine".