Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt. col. Cristina Iacobuț, tel.: 0722.380.138

 


Comunicat nr. 356


Convorbiri militare româno-polone


Șeful Statului Major General, amiralul dr. Gheorghe MARIN, s-a întâlnit joi, 8 octombrie, cu șeful Statului Major General al Republicii Polonia, generalul Franciszek GĄGOR, care efectuează o vizită oficială în România.

În timpul convorbirilor, cei doi lideri au abordat aspecte ale cooperării militare bilaterale, au identificat noi modalități de întărire și diversificare a acesteia și au discutat despre evoluția situației de securitate din regiunea Mării Negre și din Balcanii de Vest, precum și despre subiecte de interes comun de pe agendele de lucru ale NATO și UE.

Amiralul Marin i-a prezentat omologului său elemente ale experienței acumulate în procesul de modernizare și de transformare a forțelor armate ale României în calitate de țară membră a NATO și a UE, precum și ale participării militarilor români la operații și misiuni internaționale.

Tot joi, generalul Franciszek GĄGOR a fost primit de secretarul de stat Ionel Aurel Lascu, șeful Departamentului pentru armamente. Cei doi demnitari au discutat, printre altele, despre relațiile militare româno-polone în Irak, în special în domeniul UAV și forțe speciale, și au identificat noi posibilități de cooperare pentru teatrul de operații din Afganistan.

În finalul întâlnirii, secretarul de stat Lascu a subliniat importanța cooperării dintre cele două ministere, a schimbului de experiență și a acțiunilor comune în domeniul achizițiilor de tehnică și tehnologie militară.

Programul delegației polone a mai cuprins vizitarea Universității Naționale de Apărare, unde generalul GĄGOR a prezentat punctul de vedere al Poloniei privind noul concept strategic al NATO, depunerea unei coroane de flori la Monumentul Ostașului Necunoscut și participarea la un exercițiu demonstrativ al Batalionului 21 Vânători de Munte din Predeal.


Biroul de presă