Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Constantin MOISA, tel.: 0724222347

 


Comunicat nr. 397


Reuniunea Comitetului Mixt româno-american


Departamentul pentru Politica de Apărare și Planificare, prin Centrul de Coordonare și Monitorizare a Implementării Acordului de Acces (CCMIA), organizează, în perioada 9-10 noiembrie 2009, la Palatul Cercului Militar Național, reuniunea Comitetului Mixt româno-american pentru implementarea prevederilor Acordului dintre România și Statele Unite ale Americii privind activitățile Statelor Unite staționate pe teritoriul României, cunoscut sub numele de Acord de Acces. Acesta este documentul prin care România dă posibilitatea forțelor SUA să utilizeze facilitățile agreate conform Legii nr. 268/2006, anexa A, prezentate uneori de mass-media nu ca facilități românești puse la dispoziția forțelor SUA așa cum este stipulat în Acord, ci ca baze militare americane.

Delegația României este condusă de secretarul de stat al Departamentului pentru Politica de Apărare și Planificare, Viorel OANCEA, și cuprinde reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Externe. Delegația SUA este condusă de generalul-maior Paul SCHAFER, director pentru Strategii, Politici și Evaluări din cadrul Comandamentului SUA din Europa (USEUCOM), și include reprezentanți din cadrul Comandamentelor Forțelor Terestre și Aeriene ale Statelor Unite în Europa (USAREUR și USAFE), precum și ai Ambasadei SUA la București.

În cadrul reuniunii, oficialii români și americani discută despre: modalitățile de implementare a prevederilor Acordului de Acces, instruirea militarilor americani și români în zona mai largă de manevră din Dobrogea, stadiul și lecțiile învățate în urma desfășurării exercițiilor comune din acest an, precum și despre validarea planului de antrenament în comun pentru anul 2010 și proiectele de asistență umanitară ale SUA în sprijinul comunităților locale.

De asemenea, membrii celor două delegații discută despre stadiul lucrărilor la facilitățile de încartiruire a militarilor americani în Centrul Administrativ Mihail Kogălniceanu, care urmează să fie inaugurate oficial la începutul anului 2010.


Biroul de presă