Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.cdor. Ion BURGHIȘAN tel. 0741 102701

 


Comunicat nr. 422


Fregata "Regina Maria" se întoarce din misiune


Fregata "Regina Maria" se întoarce vineri, 4 decembrie, din Marea Mediterană, unde a participat, în perioada 1- 30 noiembrie, la Operația "Active Endeavour".

Fregata, care a luat parte pentru a doua oară la această misiune, a avut responsabilitatea de a comanda grupul naval care operează în partea de est a Mării Mediterane.

"Regina Maria", comandată de căpitan-comandorul Valentin Iacoblev, a plecat în misiune în urmă cu 36 de zile. Echipajul este alcătuit din 203 de marinari, dintre care 18 ofițeri.

Forțele Navale Române au participat pentru a cincea oară la Operația "Active Endeavour".

Ceremonialul prilejuit de sosirea navei din misiune va avea loc vineri, la dana militară, începând cu ora 10.00.
Jurnaliștii interesați să participe la ceremonial vor fi așteptați la intrarea în Portul militar Constanța, începând cu ora 09.30.

***
"Active Endeavour" este o operație inițiată și condusă de Alianța Nord Atlantică în scopul descurajării acțiunilor teroriste. Concepția militară a NATO cu privire la apărarea împotriva terorismului prevede, printre altele, desfășurarea de către forța operațională "Active Endeavour" a unor acțiuni de supraveghere și control pe marile culoare de navigație din Marea Mediterană.
Fregata "Regina Maria" are un deplasament de 4900 tone, lungimea de 148,2 m, lățimea de 14,75 m și un pescaj maxim de 6,4 m. Nava poate dezvolta viteze de până la 30 de noduri și dispune de o autonomie de 4500 mile marine. Propulsia este asigurată de 4 turbine Rolls Royce, iar sistemele electrice de la bord sunt alimentate de 4 diesel-generatoare de câte 1 MW.
Informații suplimentare referitoare la Fregata "Regina Maria" pot fi obținute vizitând pagina de Internet www.navy.ro, iar detalii despre Operația "Active Endeavour" puteți obține accesând site-ul http://www.afsouth.nato.int/JFCN_Operations/ActiveEndeavour/Endeavour.htm


Biroul de presă