Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Cristina Iacobuț, tel.0722.380.138

 


Comunicat nr. 438


Vizita conducerii SMG la militarii români din Afganistan


Locțiitorul șefului Statului Major General, generalul-locotenent Ștefan Oprea, a condus o delegație formată din reprezentanți ai Statului Major General, ai Comandamentului Operațional Întrunit, ai Statului Major al Forțelor Terestre, care s-a întâlnit cu militarii români dislocați în teatrul de operații din Afganistan, în cadrul unei vizite de lucru organizate în zonă, în perioada 20-22 decembrie, cu prilejul sărbătorilor de iarnă și a Anului Nou.

Într-o primă etapă a vizitei, delegația a avut o întâlnire cu militarii Batalionului 280 Manevră, conduși de locotenent-colonelul Iuri Tănase, ai Echipei de consiliere și legătură de garnizoană, condusă de locotenent-colonelul Viorel Orțanu, și cu cei din Echipa de consiliere și legătură de batalion, comandată de locotenent-colonelul Dorin Toma, la baza militară din Qalat. Comandanții structurilor au prezentat acțiunile militare desfășurate deja și pe cele de executat până la sfârșitul misiunii, precum și cooperarea cu militarii din aria de responsabilitate. Ei au raportat starea de operativitate a tehnicii și a echipamentelor, precum și nevoile suplimentare de sprijin și problemele administrative cu care se confruntă în teatrul de operații spre a fi soluționate în termenele stabilite.

Generalul-locotenent Ștefan Oprea le-a mulțumit militarilor pentru modul exemplar în care au executat misiunile împreună cu partenerii americani, le-a urat succes, misiune ușoară în continuare și tradiționalul "La mulți ani!". Pentru buna îndeplinire a activităților și organizarea misiunilor, cei trei comandanți de structuri au primit Placheta Statului Major General. Pe parcursul vizitei, delegația a luat cunoștință la fața locului de condițiile de viață și de lucru de care dispun militarii români în baza de la Qalat.

A doua etapă a cuprins întâlnirea cu membrii Elementului de Sprijin Național (NSE) și cu ofițerii de legătură dislocați în baza militară de la Kandahar. Au fost abordate aceleași aspecte, iar șeful Echipei de legătură, colonelul Ioan Burghelea, comandantul NSE, locotenent-colonelul Alexandru Alexandroaia, și consilierul militar ONU, locotenent-colonelul Marius Popența, au primit Placheta Statului Major General. La sfârșitul întâlnirii, delegația a vizitat spațiile în care își desfășoară activitatea militarii români dislocați la Kandahar.

În cadrul aceleiași vizite, generalul-locotenent Ștefan Oprea a avut o întâlnire cu comandantul Comandamentului Regional de Sud, generalul-maior Nick Carter. În timpul convorbirilor oficiale, au fost abordate aspecte referitoare la executarea misiunilor, modalitatea de aplicare a directivei ISAF de executare în comun a misiunilor, evoluția amenințărilor, progresele, perspectivele și contribuția Batalionului de manevră și a echipelor de consiliere și legătură.


Biroul de presă