Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Mr. Petrea Pavel, tel:0722668676

 


Comunicat nr. 441


Vizită de lucru în Kosovo cu prilejul Sărbătorilor de iarnă


Șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Dan Ghica-Radu, și șeful Direcției Doctrină și Instrucție din Statul Major General, generalul-maior Mihai Chiriță, însoțiți de o delegație de ofițeri, au efectuat o vizită de lucru miercuri, 23 decembrie, în teatrul de operații din Kosovo, cu prilejul Sărbătorilor de Iarnă și al Anului Nou.

În prima parte a vizitei, delegația s-a întâlnit cu personalul de stat major și militarii din structurile de informații aflați în misiune în capitala Priștina, cei doi generali români având și o scurtă întrevedere cu generalul-locotenent Markus Bentler, comandantul KFOR și locțiitorul acestuia, generalul-maior Antonio Satta.

Cea de-a doua parte a vizitei a fost dedicată întâlnirii cu militarii Batalionului 498 Parașutiști "Smaranda Brăescu" aflați în misiune la Pec, în Camp Villagio, din luna august a.c. Maiorul Cristian Calenciuc, comandantul detașamentului de parașutiști, a făcut o scurtă prezentare a acțiunilor militare desfășurate, a evoluției stării de securitate, riscurilor și provocărilor din aria de responsabilitate, precum și despre moralul militarilor din subordine și cooperarea cu militarii celorlalte națiuni.

Generalul-maior Dan Ghica-Radu i-a felicitat, în numele șefului Statului Major General, pe militarii băcăuani pentru profesionalismul și dăruirea cu care execută misiunile. Șeful Statului Major al Forțelor Terestre le-a urat succes în îndeplinirea misiunilor ulterioare și le-a transmis cele mai bune gânduri din țară, Sărbători Fericite și tradiționalul "La mulți ani!".

La finalul vizitei, cei doi oficiali militari români s-au întâlnit cu generalul de brigadă Roberto D'Alessandro, comandantul MNTF-W.
* * *
Batalionul 498 Parașutiști a fost înființat în data de 30 noiembrie 1990, în baza aprobării Ministrului Apărării Naționale pe raportul Marelui Stat Major, în subordinea Brigăzii 3 Parașutiști, în garnizoana Bacău. Fiind o unitate de elită a Forțelor Terestre Române, militarii parașutiști băcăuani au efectuat peste 40.000 de parașutări fără incidente grave, au instruit aproximativ 3.000 soldați/gradați voluntari și militari în termen, antrenați și brevetați ca parașutiști militari, au participat la aplicații și exerciții tactice prin parașutare cu întreg efectivul batalionului sau cu subunități specializate în diferite raioane din țară și au efectuat exerciții prin parașutare sau activități de instruire în comun cu trupele de parașutiști din alte armate cum ar fi: Franța si Suedia(1997), Grecia(1998), Germania(2001), Polonia(2002), Turcia (2007). Cadre militare din Batalionul 498 Parașutiști au îndeplinit misiuni sub egida NATO și ONU în teatrele de operații. Din luna august 2009, un detașament de parașutiști participă în cadrul misiunii ROFND XIX în teatrul de operații din Kosovo.


Biroul de presă