Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt. col. Florin Jipa

 


Comunicat nr. 3


COMUNICAT DE PRESĂ


Marți, 5 ianuarie, la Curtea de Argeș a avut loc ceremonia militară de plecare în misiune în Afganistan a militarilor Batalionului 33 Vânători de Munte "Posada". Alături de militari și de familiile acestora, la ceremonie au fost prezenți ministrul apărării naționale, Gabriel Oprea, șeful Statului Major General, amiral dr. Gheorghe Marin, atașatul apărării al SUA la București, colonel Bruce West, reprezentanți ai administrației publice locale, veterani de război.

"Pentru mine, ca ministru al apărării naționale, dumneavoastră, militarii din teatrele de operații, sunteți o prioritate. Mă preocupă în mod deosebit - chiar în condițiile unui an sărac în resurse - asigurarea tuturor condițiilor pentru ridicarea gradului de siguranță și protecție pe timpul îndeplinirii misiunilor, asigurarea tuturor drepturilor pentru dumneavoastră și familiile dumneavoastră și, nu în ultimul rând, dotarea cu cea mai performantă tehnică pe care o avem, pentru a vă putea îndeplini misiunile în mod corespunzător alături de aliații și partenerii noștri" a declarat ministrul apărării naționale.

Ministrul le-a cerut militarilor să abordeze fiecare misiune cu seriozitate, cu deplină responsabilitate și profesionalism, să acționeze în baza mandatului primit și să dovedească maximă disciplină și corectitudine în relațiile de cooperare și coordonare cu partenerii și aliații.

Domnul Gabriel Oprea a apreciat curajul și devotamentul militarilor din batalion în teatrele de operații din Irak și din Afganistan, dar și în celelalte misiuni din țară și din străinătate, ca fiind dovezi clare ale unei determinări exemplare a vânătorilor de munte de a contribui la îndeplinirea angajamentelor internaționale asumate de România în lupta împotriva terorismului.

De asemenea, ministrul apărării naționale le-a vorbit celor prezenți despre militarii batalionului răniți ori căzuți la datorie în timpul misiunilor: "Nu putem să nu ne amintim astăzi, la plecarea într-o nouă misiune, de excepționalul exemplu de dăruire și sacrificiu al eroului batalionului, slt. post-mortem Aurel Marcu, căzut la datorie în Afganistan, pe 6 septembrie 2007, și de actul de eroism al camarazilor săi, răniți atunci: locotenentul Grigore Nicolae, sergenții majori Octavian Zafiu, Marius Enescu și Mircea Solomon".

Amiralul Gheorghe Marin și-a exprimat convingerea că militarii argeșeni își vor duce la bun sfârșit misiunile încredințate: "Sunt sigur că vă veți îndeplini cu bine misiunile. Și, când spun aceasta, mă bazez pe experiența obținută de dumneavoastră în cele două misiuni internaționale la care ați participat: în Irak, unde ați asigurat protecția personalului ONU, și în Afganistan, în cadrul ISAF III. De asemenea, mă bazez pe nivelul superior de instrucție pe care îl aveți, dobândit de-a lungul anilor, nivel pe care l-ați accelerat în ultimele luni de pregătire".

"Știu că v-ați antrenat în poligoanele din țară și că o parte din dumneavoastră ați urmat un program de instruire specifică la Hohenfels, în Germania, în cadrul Centrului de Instruire Multinațională Întrunită al Armatei SUA", a adăugat șeful Statului Major General, care a vizitat de curând acest centru.

Militarii din Curtea de Argeș, aflați la a doua misiune în acest teatru de operații, își vor desfășura activitatea, timp de șase luni, în provincia Zabul, unde vor prelua misiunile de la militarii Batalionului 280 Infanterie din Focșani.

Printre sarcinile pe care le vor îndeplini vânătorii de munte argeșeni se numără securizarea ariei de responsabilitate, executarea de operații militare împreună cu forțele afgane, acțiuni de asistență umanitară, misiuni de patrulare și de escortă convoaie.


Biroul de presă