Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Florin Jipa

 


Comunicat nr. 7


COMUNICAT DE PRESĂ


Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Oprea, a participat joi, 14 ianuarie, la ședința de autoevaluare a activității Statului Major al Forțelor Aeriene în anul 2009. La activitate au fost prezenți secretarul de stat pentru politica de apărare și planificare, Viorel Oancea, și șeful Statului Major General, amiralul dr. Gheorghe Marin.

Ministrul Gabriel Oprea le-a transmis participanților la activitate că secretul reușitei este lucrul în echipă și eliminarea barierelor între diferitele structuri. Ministrul a mai spus că pentru îndeplinirea obiectivelor este necesară gestionarea eficientă a resurselor: "Fondurile pentru investiții sunt limitate în acest an, de aceea trebuie utilizate în funcție de priorități. Obiectivul principal al programului strategic de investiții al Forțelor Aeriene este reprezentat de avionul multirol. Va fi o decizie politică strategică a României care se va lua în Parlament, la comisiile de specialitate și în Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Acest efort de înzestrare va consolida poziția Armatei României în NATO și în structurile militare europene", a precizat domnul Gabriel Oprea.

Secretarul de stat Viorel Oancea a apreciat că se observă o evoluție în activitatea Statului Major al Forțelor Aeriene de la instalarea noii echipe de comandă. "Problemele din Forțele Aeriene sunt rezolvabile, dar trebuie bani și măsuri care să ducă la o mai mare rigurozitate în îndeplinirea sarcinilor. Trebuie pus un mai mare accent pe instrucție și reconfigurarea activităților pe bugetul existent", a mai adăugat secretarul de stat.

Referindu-se la această categorie de forțe, amiralul Gheorghe Marin a accentuat importanța instruirii prin folosirea optimă, în mod alternativ, a simulatoarelor și a aeronavelor și a remarcat faptul că susținerea logistică a trupelor românești din teatrele de operații s-a realizat prin capacitățile de transport proprii. De asemenea, șeful Statului Major General a subliniat necesitatea prioritizării activităților în condițiile restricțiilor bugetare existente, în așa fel încât să nu fie afectată capacitatea operațională, cerând militarilor să acționeze pe viitor cu realism, responsabilitate și rigoare în îndeplinirea misiunilor.

Generalul-maior dr. Ion-Aurel Stanciu, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, a subliniat rolul acestei categorii de forțe în asigurarea misiunii de apărare a spațiului aerian național și al Alianței Nord-Atlantice prin executarea serviciului de luptă - Poliție aeriană sub comandă NATO și a transportului trupelor și materialelor în și din teatrele de operații.

În anul 2009, Forțele Aeriene au executat peste 14.300 de ore de zbor, iar militarii acestei categorii de forțe au participat la aproximativ 80 de exerciții și activități internaționale.


Biroul de presă